x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii recidivează în legislaţie care încalcă vădit drepturile omului

Italienii recidivează în legislaţie care încalcă vădit drepturile omului

20 Feb 2009   •   00:00

Bruxelles, 19 februarie 2009 - Eurodeputata Renate Weber (PNL, Grupul ALDE) îl acuză pe ministrul de interne al Italiei, Roberto Maroni, de justificare mincinoasă, cu privire la legea - adoptată recent de Senatul italian - prin intermediul căreia medicii care tratează imigranţi ilegali sunt, practic, obligaţi să raporteze acest lucru organelor de poliţie.



"Când guvernul italian a iniţiat această lege şi a trimis-o către Senat spre adoptare, ministrul de interne, Roberto Maroni, a încercat să justifice acţiunea referindu-se la legislaţii similare existente în alte ţări, mai ales - spunea ministrul Maroni - Marea Britanie, Franţa, Spania. În realitate, lucrurile stau exact pe dos, ceea ce înseamnă că ministrul Maroni pur şi simplu a minţit atunci când s-a referit la acele ţări, pentru că, de fapt, legislaţiile din ţările respective pun accentul şi protejează confidenţialitatea dintre medic şi pacient".

Renate Weber, membră a Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, dar şi a Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European, aduce argumente în favoarea afirmaţiei sale:

"În Marea Britanie, de exemplu, un doctor poate fi pus în situaţia de a încălca obligaţia de confidenţialitate numai în mod excepţional şi numai atunci când există probe serioase de comitere a unor crime violente de către pacient, mai ales când este vorba de folosirea armelor de foc. E drept că a existat în această tară, în 2007, o încercare de a opri acordarea asistenţei medicale imigranţilor ilegali de către medici, dar această propunere nu a fost adoptată în cele din urmă - şi pe buna dreptate. Comisia Europeană a insistat de-a lungul timpului cu privire la faptul că orice imigrant, fie şi ilegal, este protejat de standardele internaţionale de drepturile omului şi că se bucură de aceleaşi drepturi fundamentale, inclusiv când este vorba de asistenţa medicală de urgenţă".

Eurodeputata PNL face referire şi la Spania, unde "legea care funcţionează din anul 2000 prevede categoric ca imigranţii legali să se bucure de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii spanioli; în ceea ce-i priveşte pe imigranţii ilegali, aceştia au dreptul la asistenţă medicală de urgenţă, iar obligaţia de a denunţa situaţia de ilegalitate a imigranţilor nu se aplică medicilor şi paramedicilor; dimpotrivă, ei sunt obligaţi să respecte secretul profesional".

O a treia ţară invocată de ministrul de interne italian este Franţa, unde - explică Renate Weber - "există, de asemenea, mai multe texte de lege care protejează din plin obligaţia de confidenţialitate a doctorului. În practică au existat situaţii în care poliţia a încercat sa îi determine pe doctori să încalce acest angajament de confidenţialitate. Doctrina legală şi jurisprudenţa instanţelor franceze au fost întotdeauna împotriva unei asemenea practici. Şi de fiecare dată Consiliul Naţional al Ordinului Medicilor şi Asociaţia Naţională a Asistenţilor s-au pronunţat categoric împotriva unei asemenea practici, pe care au considerat-o « greseală profesională gravă»".

"În Germania este aceeaşi situatie. Medicii sunt ţinuţi categoric de obligaţia de confidenţialitate. Este adevărat, acolo funcţionarii civili au obligaţia să raporteze poliţiei atunci când află despre imigranţi ilegali, dar categoric nu medicii", mai spune Renate Weber, concluzionand că "toate aceste exemple demonstrează că în statele membre ale UE secretul profesional al medicului este cel care funcţionează".

 "Sper, prin urmare, ca măcar cea de-a doua cameră a Parlamentului italian să îşi dea seama de ororile pe care este chemată să le legifereze şi să respingă acest proiect!"

×
Subiecte în articol: externe