x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ivanka l-a făcut pe Trump să atace Siria

Ivanka l-a făcut pe Trump să atace Siria

de Şerban Mihăilă    |    12 Apr 2017   •   12:40
Ivanka l-a făcut pe Trump să atace Siria
Sursa foto: Evan Vucci/AP

Decizia șefului Casei Albe de a declanșa atacul cu rachete asupra Siriei demonstrează că între acesta și Moscova nu există nicio alianță, iar liderul american nu poate fi manipulat în niciun fel de Vladimir Putin, a declarat fiul președintelui Donald Trump pentru „The Daily Telegraph”. Eric Trump spune că tatăl său nu este intimidat de amenințările cu războiul, șuierate de Kremlin, și nimeni nu ar fi mai dur cu rușii decât el, în cazul unui conflict.

 

Mai mult, Eric a recunoscut că decizia lui Trump de a bombarda aeroportul sirian, ca răspuns la atacul cu arme chimice lansat de regimul lui Bashar al-Assad în nord-vestul țării, a fost influențată în mod determinant de reacția Ivankăi, fiica liderului de la Casa Albă, care a fost „îndurerată și revoltată” de atrocitatea comisă de trupele guvernamentale de la Damasc, soldată cu zeci de victime în rândul copiilor. „Ivanka este mamă a trei copii și exercită o mare infuență (…), iar tatăl meu acționează în momente ca acesta”, a precizat Eric, elucidând o parte din misterul mecanismului decizional din spatele ordinului de atac al președintelui SUA. Favorita tatălui ei, Ivanka Trump este considerată de mulți „copreședinte” al SUA și polul de influență al noii administrații de la Washington. Recent, ea a devenit angajat federal și are un birou la Casa Albă, de unde își sfătuiește tatăl, în calitate de consilier prezidențial. În continuarea dezvăluirilor „din casă”, Eric l-a avertizat pe Putin că Donald Trump este „profund angajat” în formarea a ceea ce ar putea deveni cea mai mare forță militară pe timp de pace, fiind un adept al filozofiei fostului președinte american, Ronald Reagan, care considera că pacea poate fi atinsă doar prin putere. Eric a calificat apoi drept „ridicole” acuzațiile potrivit cărora administrația Trump ar avea legături ascunse cu Moscova. „Loviturile din Siria au demonstrat că nu există legături cu rușii (…) Dacă ei nu ne respectă și trec peste noi, foarte bine! Nimeni nu va fi mai dur cu ei decât Trump, care este mai ferm ca oricine altcineva!”, a spus fiul președintelui. „El nu poate fi intimidat. Pot să vă spun că este dur și nu poate fi manipulat”, a precizat Eric, adăugând că șeful Casei Albe a fost „profund afectat” de imaginile transmise de televiziuni, după atacul cu arme chimice lansat de regimul de la Damasc sub privirile îngăduitoare ale Moscovei. El a respins imediat, însă, acuzațiile conform cărora tatăl lui ar fi acționat impulsiv, după vizionarea imaginilor respective. „Sunt mândru că a luat această decizie și, credeți-mă, gândește limpede în astfel de chestiuni”, a mai spus Eric Trump.

Vladimir Putin, confruntat cu noi sancțiuni

Între timp, șeful diplomației britanice, Boris Johnson, a declarat că Rusia va fi confruntată cu noi sancțiuni, în cazul în care nu-și retrage forțele armate din Siria și nu pune capăt sprijinului acordat regimului condus de Bashar al-Assad. La capătul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din G-7, Johnson a afirmat că atacul american cu rachete „a schimbat jocul”, iar Moscova trebuie să găsească acum „o cale de ieșire”, deoarece asocierea cu „regimul toxic al lui Assad otrăvește reputația Rusiei”. De asemenea, potrivit publicației „The Daily Telegraph”, într-o schimbare dură de atitudine față de conducerea de la Damasc, șeful diplomației americane, Rex Tillerson, i-ar fi spus lui Johnson că SUA sprijină acum înlocuirea regimului sirian.

Totul capătă sens: un președinte ales într-un mod fără precedent, trebuie să aibă o «Primă Fiică» fără precedent. Și, pentru Donald Trump, Ivanka este «prima între egali»” – „The New York Post”

×