x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia: Amânarea mutării unei baze aeriene americane stârneşte furia populaţiei

Japonia: Amânarea mutării unei baze aeriene americane stârneşte furia populaţiei

16 Dec 2009   •   00:00

Premierul nipon Yukio Hatoyama se află sub tirul criticilor după ce a decis să îşi amâne până în 2010 decizia cu privire la mutarea unei baze militare americane, ce înveninează relaţiile cu Washingtonul.



În pofida unor presiuni puternice din partea administraţiei americane, Hatoyama a anunţat că se va pronunţa în cursul anului viitor cu privire la mutarea bazei aeriene Futenma, situată în centrul unei zone urbane din Okinawa /sud/, spre o zonă de coastă, mai puţin populată, a insulei. Premierul de centru-stânga, care a pus capăt în septembrie unei jumătăţi de secol de dominaţie conservatoare pe scena politică, s-a angajat să revizuiască acordurile cu privire la bazele şi statutul celor 47.000 de soldaţi americani cantonaţi în Japonia şi să reechilibreze relaţiile cu SUA, pe care le consideră prea aliniate Washingtonului.

Potrivit France Presse, Hatoyama trebuie de asemenea să ţină cont de părerea Partidului Social-Democrat, membru al guvernului său de coaliţie, care doreşte mutarea bazei Futenma din Okinawa. Această insulă din sudul extrem al arhipelagului japonez a fost în timpul celui de-al doilea război mondial teatrul unor lupte sângeroase între japonezi şi americani. Ea a fost restituită Japoniei abia în 1972 şi găzduieşte două treimi din bazele şi jumătate din contingentul american din arhipelag.

Populaţia locală protestează la rândul său, evocând accidentele şi criminalitatea antrenate de prezenţa americană, şi solicită mutarea Futenma într-o altă prefectură din Japonia, sau chiar în străinătate.

La Washington, generalul James Conway, comandantul Marine Corps, a catalogat drept 'regretabilă' vestea cu privire la decizia referitoare la viitorul Futenma şi a avertizat că aceasta riscă să afecteze programul global de reorganizare a bazelor din Japonia.

×
Subiecte în articol: externe