x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia condamnă retragerea Rusiei de la negocierile pentru tratatul de pace

Japonia condamnă retragerea Rusiei de la negocierile pentru tratatul de pace

22 Mar 2022   •   11:20
Japonia condamnă retragerea Rusiei de la negocierile pentru tratatul de pace
Sursa foto: flickr.com

Japonia a criticat marți decizia Rusiei de a se retrage din discuțiile bilaterale privind tratatul de pace și de a suspenda proiectele economice comune legate de insulele aflate într-o dispută. scrie BBC.

Rusia și Japonia încă nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza impasului privind insulele situate în largul insulei japoneze Hokkaido. Acestea sunt cunoscute în Rusia sub numele de Kurile, iar în Japonia sub numele de Teritoriile nordice.

Decizia Moscovei de a se retrage din discuții vine ca represalii la sancțiunile impuse de Tokyo din cauza invaziei în Ucraina.

Insulele au fost confiscate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Rusia susține că achiziția a fost la fel de echitabilă ca orice schimbare internațională de granițe după război. Japonia a contestat acest lucru.

"Această întreagă situație a fost creată de invazia Rusiei în Ucraina, iar răspunsul Rusiei de a împinge acest lucru asupra relațiilor dintre Japonia și Rusia este extrem de nedrept și complet inacceptabil", a declarat premierul japonez Fumio Kishida.

Japonia a impus sancțiuni împotriva a 76 de persoane fizice ruse, șapte bănci și alte 12 organisme, inclusiv oficiali din domeniul apărării și exportatorul de arme de stat Rosoboronexport.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: japonia