Guvernul de la Tokyo a promis, luni, să sprijine companiile care au avut de suferit în urma celor două seisme puternice care au afectat insula japoneză Kyushu, soldate cu 41 de morţi, şi urmate de numeroase replici, transmit Kyodo şi Reuters.
Yoshihide Suga, şeful de Cabinet al premierului, a anunţat că Executivul nipon va acorda sprijin financiar firmelor afectate, putând fi utilizat în caz de nevoie fondul de rezervă de 350 miliarde de yeni (3,24 miliarde de dolari).
Peste 450 de replici s-au produs în Kyushu de la primul seism puternic cu magnitudinea 6,5 care a zguduit prefectura Kumamoto joi seară. Sâmbătă, un alt seism, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, s-a produs în aceeaşi regiune, potrivit agenţiei nipone de meteorologie.
Multe autostrăzi au fost închise, traficul pe unele linii de cale ferată a fost suspendat, inclusiv în cazul unor linii de tren de mare viteză. Companiile aeriene şi-au anulat zborurile către şi de la Kumamoto, după ce plafonul unei facilităţi a aeroportului s-a prăbuşit. Firme importante, precum Toyota, Sony şi Honda, şi-au închis fabricile din zona industrială Kyushu.
Indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a închis şedinţa de luni în scădere cu 3,4%, la 16.275,95 puncte, în timp ce cotaţia petrolului a scăzut cu 6%, în urma eşecului reuniunii de la Doha, unde principalii exportatori nu au reuşit să ajungă la un acord privind îngheţarea producţia de ţiţei.
Acţiunile Kyushu Electric Power, operatorul centralei nucleare din zona afectată de cutremur, au înregistrat cel mai semnificativ declin, de aproape 8%. Acţiunile Sony şi Toyota Motor au scăzut luni cu 6,8% şi, respectiv, 4,8%, în timp ce titlurile Nissan şi Honda înregistrau fiecare un declin de 3%.
Anul trecut, Guvernul de la Tokyo a adoptat un pachet de stimulente în valoare de 3.500 de miliarde de yeni (29,12 miliarde de dolari) destinat să impulsioneze economia, afectată de majorarea taxei pe vânzări şi de deprecierea yenului.
Pe ansamblul anului trecut, a treia economie mondială a înregistrat un avans de 0,5%. AGERPRES