x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia și-a luat rămas bun de la fostul premier Shinzo Abe

Japonia și-a luat rămas bun de la fostul premier Shinzo Abe

de Alice Petrescu    |    28 Sep 2022   •   15:28
Japonia și-a luat rămas bun de la fostul premier Shinzo Abe

Japonia l-a onorat marți (27 septembrie) pe fostul premier ucis Shinzo Abe, la prima înmormântare de stat pentru un fost premier din ultimii 55 de ani. Într-un kimono negru, văduva lui Shinzo Abe, Akie a mers încet, ducând cenușa soțului ei într-o urnă funerară acoperită cu mătase. A așezat-o pe un altar larg acoperit cu crizanteme albe. Deasupra ei atârna o fotografie uriașă cu Abe, cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei.

Asasinarea fostului premier la un miting de campanie în iulie - a declanșat o avalanșă de dezvăluiri despre legăturile dintre legislatorii din Partidul Liberal Democrat pe care l-a condus și Biserica Unificării, pe care criticii au numit-o un cult - declanșând reacții împotriva actualului prim-ministru Fumio Kishida.

Shinzo Abe avea 67 de ani și moartea sa a șocat Japonia, o țară în care actele violente sunt foarte rare, iar de cele mai multe ori schimburile de focuri apar în răfuielile dintre clanurile mafiei locale.

Înmormântarea vine cu un preț de 11,5 milioane de dolari americani - suportat de stat într-o perioadă de durere economică pentru cetățenii obișnuiți. Mii de oameni au luat cu asalt locul de desfășurare a funeraliilor încă de la primele ore ale dimineții. Cei îndurerați au depus flori și și-au plecat capetele după ce au așteptat la cozi de trei ore.

Shinzo Abe Funeral Live

 

Japonezii au protestat față de costul ridicat al înmormântării fostului premier Shinzo Abe estimat la 12 milioane de euro

La mică distanță, în fața Parlamentului japonez,  mii de oameni s-au adunat pentru a-și demonstra zgomotos și furios opoziția.Protestatarii au fost ținuți departe de arena în care a avut loc înmormântarea, scrie  www.bbc.com/news

Potrivit unor sondaje publicate de presa locală, peste 50% din populație ar fi împotriva funeraliilor de stat . Printre principalele motive invocate, costurile ridicate ale evenimentului, estimate de guvern la 1,65 miliarde de yeni (circa 12 milioane de euro).

"Sunt frustrat și furios că lăsăm guvernul să facă ce vrea fără să se consulte cu oamenii", a declarat Iori Fujiwara, în vârstă de 25 de ani. "Noi, generația tânără, trebuie să vorbim mai mult pentru viitorul nostru, de aceea sunt aici."

"Nu am putut sta acasă în timp ce ei cheltuiesc atât de mulți bani și invită atât de mulți oaspeți în timp ce există japonezi care suferă din cauza taifunului de săptămâna trecută", a declarat Ayaka Uehira, în vârstă de 25 de ani.

La ceremonia de înmormântare au participat 4.300 de persoane, inclusiv 700 din străinătate. Printre aceştia se se numără şi aproximativ cincizeci de lideri, sau foști lideri ai țărilor străine, de la vicepreședintele SUA Kamala Harris, la prim-ministrul indian Narendra Modi, de la președintele Consiliului European Charles Michel, la premierul australian Anthony Albanese.

 

×
Subiecte în articol: Shinzo Abe funerarii