Guvernul de la Atena a răspuns luni în mod lapidar acuzaţiilor formulate de şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a sugerat că premierul Alexis Tsipras şi-a minţit proprii cetăţeni prin modul în care a prezentat planul propus de creditorii internaţionali în vederea continuării asistenţei financiare pentru Grecia, transmite AFP.
'Măsura necesară a bunei credinţe şi credibilităţii într-o negociere este sinceritatea', a menţionat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena într-un scurt comunicat emis ca răspuns la intervenţia anterioară a lui Juncker, în care acesta din urmă a declarat, printre altele, că se simte 'trădat', apreciind că guvernul grec nu a apreciat eforturile sale de a se ajunge la un acord.
În textul difuzat de guvernul grec se mai arată că premierul Tsipras a discutat la telefon cu Juncker înaintea intervenţiei publice în care acesta din urmă a formulat respectivele acuzaţii. Sursa citată a mai menţionat că premierul Tsipras a fost contactat telefonic şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care l-a informat că va convoca imediat o reuniune a liderilor grupurilor politice din legislativul european 'pentru a examina situaţia într-un mod mai general, cu scopul de a se lua iniţiative'.
Pentru a menţine echilibrul sistemul financiar grec, aflat în criză de lichidităţi, şeful executivului grec a cerut în ambele convorbiri o prelungire a acordului de asistenţă financiară pentru Grecia, care se încheie marţi, cel puţin până la organizarea referendumului de duminică, atunci când populaţia Greciei va decide dacă acceptă sau nu planul de continuare a asistenţei financiare propus de creditorii internaţionali.
Alexis Tsipras a respins acest plan, motivând că el implică noi măsuri de austeritate. În replică, Jean-Claude Juncker l-a acuzat că nu a spus cetăţenilor săi adevărul cu privire la conţinutul planului propus, şeful executivului comunitar susţinând că, deşi documentul are prevederi care implică şi sacrificii, el nu include tăieri de pensii şi salarii, ci măsuri 'pentru mai multă justiţie socială, creştere economică şi o administraţie publică mai modernă şi transparentă'.