x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jens Stoltenberg "Nu vor exista trupe NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei". Decizia guvernului de la Helsinki

Jens Stoltenberg "Nu vor exista trupe NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei". Decizia guvernului de la Helsinki

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2023   •   16:45
Jens Stoltenberg "Nu vor exista trupe NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei". Decizia guvernului de la Helsinki
Sursa foto: Hepta

NATO nu va desfășura trupe pe teritoriul Finlandei fără consimțământul autorităților de la Helsinki, spune secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de EFE.

"Este o decizie a Finlandei dacă doreşte. Nu vor exista trupe ale NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei. Ceea ce avem în multe ţări sunt exerciţii, prezenţă aeriană şi navală, dar nu avem o prezenţă permanentă. Şi aceasta nu a fost până acum o temă în discuţiile noastre cu Finlanda", a precizat acesta. 

Finlanda a devenit al 31-lea stat NATO, depunându-și cererea de aderare în mai 2022, după invazia rusă în Ucraina. 

La rândul său, ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, spune că guvernul nu a decis încă asupra acestui aspect și nici asupra rolului țării în Alianță, iar aceasta "este următoarea chestiune pe care va trebui să o discutăm".

NATO dispune de 4 batalioane de soldați în Letonia, Estonia, Lituania și Polonia din 2017 iar efectivele sunt înlocuite prin rotație. După invazia rusă în Ucraina au fost desfășurate alte 4 batalioane în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, la nivel de brigadă. 

Vladimir Putin a reacționat la intrarea Finalndei în NATO spunând că nu este nicio problemă dar va lua măsuri dacă va fi amplasat armament pe teritoriul acestei țări, care are o graniță terestră de circa 1500 km cu Federația Rusă. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: nato finlanda jens stoltenbereg