Mai multi deputati rusi au parasit miercuri Duma (Camera inferioara a Parlamentului) in semn de protest, aducandu-i un afront fara precedent presedintelui ales Vladimir Putin care si-a prezentat bilantul ca premier si marile linii ale politicii sale viitoare, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.
Deputatii din cadrul partidului de opozitie Rusia Dreapta (care are 64 dintre cei 450 de deputati) au parasit sala pentru a protesta fata de declaratiile lui Putin in legatura cu greva foamei de la Astrahan (sud-vestul Rusiei), la care au recurs, din 16 martie, un fost membru al partidului, Oleg Sein, si mai multi dintre sustinatorii sai.
Acestia denunta victoria, marcata de fraude potrivit lor, a candidatului partidului lui Vladimir Putin la alegerile municipale din 4 martie la Astrahan.
"Din cate stiu, colegul vostru Sein a inceput greva foamei dar nu a mers in justitie. Sincer, este mai degraba bizar", a declarat Putin, care la 7 mai va fi investit la presedintie pentru un nou mandat de sase ani, dupa patru ani petrecuti ca premier.
"De ce sa faci greva foamei, in timp ce tribunalul poate sa clarifice lucrurile", a declarat el, afirmand ca nu cunoaste detaliile cazului.
"Raspunsul premierului nu ne multumeste, el sustine ca nu cunoaste detaliile (...) in timp ce este informat despre tot", a declarat Mironov, potrivit agentiei Interfax, pentru a explica plecarea deputatilor.
"Un pic de liniste, nu putem comunica", s-a multumit sa reactioneze Putin, fara a inceta sa raspunda la intrebarile parlamentarilor.
Acest eveniment este un afront grav pentru cel mai puternic om din Rusia, confruntat insa dupa alegerile legislative din decembrie cu o miscare de contestare inedita din 2000 si pana in prezent.
Castigate de partidul aflat la putere Rusia Unita, aceste alegeri au fost marcate potrivit observatorilor independenti de fraude masive ce au determinat zeci de mii de rusi sa iasa in strada.
In favoarea acestei miscari, Rusia Dreapta, care a lucrat timp de mai multi cu partidul aflat la putere, a criticat si el regimul.
In discursul sau introductiv in Duma, Putin nu a facut decat aluzii slabe la acest val de contestare, recunoscand totusi ca tara a traversat "o perioada tensionata in timpul alegerilor legislative si prezidentiale".
El s-a revansat si a felicitat performantele economice ale guvernului sau, afirmand ca tara a devenit "mai puternica" dupa criza din 2008.
"Nu trebuie sa ne fie rusine de rezultatele noastre", a declarat el, subliniind ca economia rusa a depasit consecintele crizei economice din 2008-2009.
In plus, problemele financiare care au afectat in 2011 tarile din zona euro au fost o "sfidare colosala pentru tara", pe care aceasta a reusit sa o depaseasca, fara a-si pune in pericol suveranitatea, a afirmat el.