Asediați în regiunea Mosul, militanții jihadiști din organizația extremistă Stat islamic (SI) au intrat într-o stare de agitație vecină cu delirul și îi terorizează pe locuitorii orașului, pe care îi acuză de abandonarea „califatului”.
Concomitent, luptătorii islamiști se pregătesc să fugă sau să se ascundă din calea trupelor guvernamentale irakiene și a contingentelor coaliției conduse de Statele Unite.
Prin intermediul unor legături clandestine de Internet, surse din mediul academic al orașului transmit că extrem de gălăgioșii mercenari străini au dispărut de pe străzile din Mosul, scrie BBC.
„Luptătorii străini din linia întâi pot fi văzuți extrem de rar. Aproape că au dispărut, iar casele în care locuiau sunt goale. Ei lasă totul pe seama militanților locali, care vor deveni țapii ispășitori”, susține una dintre aceste surse, citată de BBC. De asemenea, potrivit unei alte relatări anonime, conducerea SI din Mosul începe „să se topească”. „Este o cauză pierdută. Pentru ei, acesta este sfârșitul”, declară un alt membru al mediului academic, ale cărui studii au fost finanțate de Institutul Internațional de Educație cu sediul la New York. Sursele menționate mai vorbesc despre „o schimbare de tactică” în rândul membrilor SI, care „își ajustează bărbile și îmbrăcămintea”, în încercarea de a se camufla printre locuitorii orașului. De asemenea, populația a fost obligată să-și înmatriculeze mașinile cu plăcuțe care poartă însemnele SI, expunându-i astfel pe toți civilii la raidurile aeriene care se vor intensifica pe măsură ce coaliția antiteroristă se apropie de porțile orașului. Până acum, loviturile aeriene ale irakienilor și aliaților guvernului de la Bagdad au fost extrem de precise, axându-se pe clădirile aflate sub controlul SI și pe convoaiele jihadiștilor. În timp ce forțele guvernamentale irakiene și grupările kurde avansează spre periferia orașului, tensiunile dintre regimul SI și populația din Mosul se acutizează. Locuitorii se află „într-o stare permanentă de teamă și teroare”, iar liderii jihadiștilor „își varsă furia pe oameni”, acuzându-i că „țin legătura cu tabăra ostilă SI”, afirmă sursele citate de BBC.
Stat Islamic îi vânează pe civili
Concomitent, poliția religioasă își manifestă autoritatea în mod ostentativ, străduindu-se să arate că-și exercită controlul de fier, ca și până acum. Mai mult, în ultimele zile, SI a trecut la „execuții publice înfiorătoare”, ucigând numeroși civili pe care i-a catalogat drept opozanți sau informatori, precizează aceleași surse. „Există o cultură a acuzațiilor false, iar SI îi vânează pe cei considerați inamici, pe care îi pedepsește exemplar”, adaugă sursele anonime. Între timp, predicatorii jihadiști le vorbesc oamenilor despre „ipocrizia” care a dezamăgit așteptările „califatului”. Liderii teroriștilor încearcă din răsputeri să distrugă și conexiunile de Internet din Mosul, însă eforturile lor s-au dovedit ineficiente. Furnizorii de Internet din afara orașului au menținut un semnal puternic, însă utilizatorii rețelei trebuie să fie foarte atenți să nu fie descoperiți de teroriști.
Circa 1,5 milioane de locuitori sunt blocați, în prezent, în Mosul. Aceștia sunt împiedicați de jihadiști să părăsească orașul, fiind ținuți pe post de „scuturi umane” în fața ofensivei forțelor coaliției antiteroriste.