x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jocurile Olimpice amenință să șteargă un simbol al Parisului

Jocurile Olimpice amenință să șteargă un simbol al Parisului

de Redacția Jurnalul    |    30 Iul 2023   •   08:40
Jocurile Olimpice amenință să șteargă un simbol al Parisului
Sursa foto: Hepta

Librarii de pe malul Senei spun că Jocurile Olimpice amenință să șteargă un simbol al Parisului, după ce au fost anunțați de autoritățile locale că, din motive de securitate, vor trebui să își îndepărteze tarabele pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor de vară din 2024.

Aproximativ 570 dintre celebrele tarabe vechi care mărginesc râul Sena din capitală trebuie să fie demontate și mutate, adică aproape 60% dintre librarii de pe malul râului, potrivit autorităților municipale.

„Oamenii vin să ne vadă așa cum vin să vadă Turnul Eiffel și Notre Dame, dar vor să ne ascundă în timpul unei ceremonii care ar trebui să reprezinte Parisul”, a declarat Jerome Callais, președintele asociației librarilor din Paris.

Poliția pariziană le-a spus librarilor că tarabele lor se află în perimetrul de protecție pentru ceremonia de deschidere și că trebuie să fie îndepărtate din „motive evidente de securitate”, a precizat poliția într-un comunicat.

Organizatorii Paris 2024 se așteaptă ca cel puțin 600.000 de persoane să asiste la ceremonia de deschidere de pe Sena, în timpul căreia sportivii și delegațiile vor naviga de-a lungul fluviului. Va fi pentru prima dată când publicul va avea acces liber la ceremonia de deschidere, și nu pe un stadion.

Guvernul francez face planuri pentru a asigura securitatea evenimentului, pentru care vor fi mobilizați 35.000 de agenți de securitate și militari.

Dar Albert Abid consideră că el și colegii săi librari sunt excluși de la sărbători și se teme că standul său de lemn vechi de 100 de ani va fi deteriorat în acest proces.

„Acestea sunt foarte fragile... tarabele noastre nu vor putea rezista acestei operațiuni și nici moralul librarilor”, a declarat vânzătorul care deține taraba de pe malul râului de peste 10 ani și în care are aproximativ 100-150 de cărți.

Autoritățile pariziene au precizat într-un comunicat că s-au întâlnit cu librarii la începutul acestei luni și s-au oferit să plătească toate costurile de îndepărtare a tarabelor și să achite orice lucrări de reparații în cazul unor daune, în cadrul a ceea ce au numit o „renovare”.

„Această renovare face parte din patrimoniul Jocurilor și va contribui la susținerea cererii de recunoaștere a librarilor de pe Sena ca patrimoniu cultural imaterial de către UNESCO”, au precizat autoritățile.

Nu a fost clar dacă librarilor li s-a spus că trebuie să se mute pe toată durata Jocurilor sau doar pentru ceremonia de deschidere. Dar orașul i-a invitat să se mute într-un „sat de librari” creat special pentru această ocazie, într-un „cartier din apropierea Senei”, pe durata Jocurilor.

Cu toate acestea, Callais, președintele asociației librarilor, a declarat că locația propusă în Piața Bastiliei nu este o soluție viabilă și că nu a fost propusă nicio altă compensație.

„Nimeni nu se va duce în acea piață”, a spus el.

 

(sursa: Mediafax)

×