x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden: Statele Unite nu vor un nou Război Rece

Joe Biden: Statele Unite nu vor un nou Război Rece

21 Sep 2021   •   21:00
Joe Biden: Statele Unite nu vor un nou Război Rece
Sursa foto: Hepta

Statele Unite sunt în competiţie cu alte naţiuni, dar vor evitarea unui nou Război Rece, a afirmat preşedintele Joseph Biden în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, precizând şi că Washingtonul respectă angajamentele faţă de aliaţi.

"Statele Unite vor fi în competiţie, în mod puternic, şi vor conduce, prin valorile noastre şi forţa noastră. Statele Unite vor susţine aliaţii şi prietenii şi vor exercita opoziţie faţă de tentativele unor naţiuni puternice de a exercita dominaţie asupra celor mai slabe", a afirmat Joseph Biden, conform CNN.

"Nu vrem - repet - nu vrem un nou Război Rece, nici o lume divizată în blocuri rigide de ţări", a subliniat preşedintele SUA.

Antonio Guterres, secretarul general ONU, a afirmat luni că Statele Unite şi China trebuie să acţioneze rapid pentru a evita "confruntarea" care ar putea declanşa un nou Război Rece. "Trebuie să evităm cu orice preţ un Război Rece care ar fi foarte diferit de cel din trecut şi probabil mult mai periculos şi mult mai dificil de gestionat", a declarat Antonio Guterres.

Joseph Biden a justificat din nou decizia retragerii trupelor din Afganistan. "Mă aflu astăzi aici pentru prima dată în 20 de ani când Statele Unite nu sunt în război. Am întors pagina. Dar trebuie să rămânem vigilenţi în privinţa ameninţării pe care terorismul o generează atât din regiuni distante ale lumii, cât şi din propria noastră curte", a subliniat Joseph Biden.

Preşedintele SUA a anunţat că va mobiliza 100 de miliarde de dolari pentru susţinerea eforturilor ţărilor aflate în dezvoltare de a contracarare a schimbărilor climatice. "Modificările climatice generează moarte şi dezastre", a atras atenţia liderul de la Casa Albă.

×
Subiecte în articol: Joe Biden