x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden: SUA cooperează cu Turcia în cazul Gulen

Joe Biden: SUA cooperează cu Turcia în cazul Gulen

24 Aug 2016   •   17:27
Joe Biden: SUA cooperează cu Turcia în cazul Gulen

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA cooperează cu Turcia în ceea ce priveşte evaluarea dovezilor împotriva predicatorului musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA şi acuzat de Ankara de implicare în puciul eşuat de luna trecută, dar a insistat că SUA trebuie să-şi respecte obligaţiile legale, transmit Reuters şi EFE.

'Nu avem niciun interes să protejăm pe cineva care a făcut rău unui aliat, dar trebuie să ne respectăm obligaţiile legale', a spus Biden, într-un discurs în parlamentul turc, după o întâlnire cu premierul turc Binali Yildirim. Biden, care a declarat că 'înţelege sentimentele intense' ale guvernului şi poporului din Turcia în cazul Gulen, a explicat că niciun preşedinte al SUA nu poate extrăda pe nimeni, 'doar un tribunal o poate face'.

Pe de altă parte, Biden a respins cu vehemenţă orice acuzaţie potrivit căreia ţara sa ar fi avut informaţii despre sau ar fi cooperat cu autorii tentativei de lovitură de stat eşuată care a avut loc în Turcia la 15 iulie. 'Permiteţi-mi să fiu clar, cu privire la orice fel de speculaţie pe care am auzit-o, cum că SUA ar fi ştiut dinainte sau ar fi fost complice (la puci). SUA nu au avut, nu au avut niciun fel de informaţie anterioară faţă de ceea ce s-a întâmplat la 15 iulie', a insistat vicepreşedintele american.

'Poporul turc nu are un prieten mai bun decât SUA, repet acest lucru, nu are un prieten mai bun decât SUA', a mai spus Biden. El a exprimat condoleanţe şi solidaritate cu Turcia după ultimul atentat din Gaziantep, soldat cu 54 de morţi şi pe care autorităţile turce îl atribuie grupării teroriste Stat Islamic, şi a spus că Ankara şi Washington vor continua să atace această organizaţie în Siria. În acelaşi timp, Biden a subliniat că ambele ţări 'conlucrează pentru a încerca să găsească o soluţie durabilă pentru Siria' şi a mulţumit Turciei pentru că a primit trei milioane de refugiaţi sirieni pe teritoriul său.

AGERPRES

×