x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden nu e surprins de schimbarea de poziţie a Turciei în privinţa aderării Suediei la NATO

Joe Biden nu e surprins de schimbarea de poziţie a Turciei în privinţa aderării Suediei la NATO

de Redacția Jurnalul    |    11 Iul 2023   •   15:00
Joe Biden nu e surprins de schimbarea de poziţie a Turciei în privinţa aderării Suediei la NATO
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marţi că nu este "absolut deloc" surprins de decizia Turciei de a renunţa la veto-ul în privinţa aderării Suediei la NATO, transmite EFE.

Biden a făcut aceste declaraţii la Palatul Prezidenţial din Vilnius, unde preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a primit cu covorul roşu şi cu o fanfară militară care a intonat imnurile naţionale ale celor două ţări.

După ce a semnat în cartea de oaspeţi, un jurnalist l-a întrebat pe Biden dacă a fost surprins de decizia Turciei de a debloca aderarea Suediei la NATO, la care preşedintele a răspuns: "Absolut deloc". "Voi vorbi despre asta mai târziu", a promis Biden în timp ce se aşeza pe scaun pentru a-şi începe reuniunea cu Nauseda.

Un alt jurnalist a profitat de ocazie pentru a-l întreba pe preşedintele american ce anume a făcut Turcia să se răzgândească, la care liderul SUA a zâmbit şi a rostit un "Tu ce crezi?", dar nu a explicat la ce se referea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni seara că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost de acord să deblocheze intrarea Suediei în Alianţă.

Biden i-a mulţumit luni omologului său turc pentru ridicarea dreptului de veto asupra aderării Suediei la NATO şi a spus că "este pregătit" să colaboreze cu Erdogan în probleme de apărare, fără a intra în detalii.

×
Subiecte în articol: Joe Biden suedia nato