x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Josep Borrell acuză Rusia că provoacă foamete în lume

Josep Borrell acuză Rusia că provoacă foamete în lume

18 Iun 2022   •   23:00
Josep Borrell acuză Rusia că provoacă foamete în lume

Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, acuză Rusia că provoacă foamete în lume prin blocarea livrărilor de cereale din Ucraina și a restricționării exporturilor proprii de cereale, scrie AFP.

"Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale", a transmis Josep Borrell, într-un articol pe blogul său oficial.

El a denunţat "alegerea politică conştientă a Rusiei de a 'militariza' exporturile de cereale şi de a le utiliza ca instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale" asupra Ucrainei.
"Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război, blocând livrările de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina, şi aplică totodată cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale", a precizat acesta..

Sancţiunile impuse de blocul comunitar "nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate în aceste operaţiuni", a explicat şeful diplomaţiei europene. "Suntem pe deplin conştienţi că există o 'bătălie a naraţiunilor' în jurul acestei probleme a sancţiunilor", recunoaşte Borrell.

"Este imperativ permiterea reluării exporturilor ucrainene cu navele maritime. Lucrăm în strânsă colaborare cu ONU şi sperăm că o soluţie va putea fi găsită în următoarele zile. Dacă nu vom face acest lucru, riscăm o catastrofă alimentară mondială", a atras atenția oficialul european.

×
Subiecte în articol: josep borrell foamete Rusia ucraina cereale