x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Josep Borrell se plânge de factura sa la electricitate în a doua cea mai săracă țară din Europa

Josep Borrell se plânge de factura sa la electricitate în a doua cea mai săracă țară din Europa

de Giulia Anghel    |    17 Mar 2022   •   10:53
Josep Borrell se plânge de factura sa la electricitate în a doua cea mai săracă țară din Europa

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a plâns de factura mare la electricitate pe care este nevoit să o plătească, în timpul vizitei sale în Albania.

"Prețurile la energie cresc peste tot. Factura de electricitate acasă, în Spania, era de 50 de euro pe MWh, iar acum plătesc aproximativ 500 de euro pe MWh. Asta se întâmplă cu toată lumea. Este un fenomen care va afecta cele mai sărace țări", a spus acesta, în timp ce se afla în a doua cea mai săracă țară din Europa, scrie euractiv.com.

Joseph Borell a făcut afirmațiile în timpul vizitei sale la Tirana, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali albanezi și a discutat despre invazia Rusiei în Ucraina, creșterea prețurilor și integrarea Balcanilor de Vest în UE.

Joseph Borell câștigă peste 288.000 de euro pe an, în timp ce albanezul de rând are un venit de 393 de euro pe lună, ceea ce înseamnă jumătate din câștigul acestuia pentru jumătate de zi.

Gospodăriile albaneze au trebuit să plătească facturi de peste 120 de euro în această iarnă, chiar și în condițiile unui consum limitat de energie.

Între timp, prețurile la combustibili au crescut cu până la 70% la unele benzinării. Din prețul total pe litru plătit de albanezi, 53% reprezintă taxe și impozite.

Borrell spune că aceste creșteri nu sunt cauzate de sancțiunile impuse Rusiei de UE și SUA, ci mai degrabă războiului din Ucraina.

„Conflictul a creat perturbări majore în economia mondială. Dar este un proces care a început anterior prin creșterea prețurilor la energie, la gazele naturale, și este o consecință a dependenței pe care o avem față de Rusia. Iar Moscova se folosește de asta ca de o armă. Nu este o consecință a sancțiunilor, ci a războiului", a explicat oficialul european. 

 

 

×
Subiecte în articol: josep borrell Albania