x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Judecătorii francezi au dispus închiderea anchetei presupusului asasinat al liderului palestinian Yasser Arafat

Judecătorii francezi au dispus închiderea anchetei presupusului asasinat al liderului palestinian Yasser Arafat

02 Sep 2015   •   21:19
Judecătorii francezi au dispus închiderea anchetei presupusului asasinat al liderului palestinian Yasser Arafat

Judecătorii francezi însărcinaţi cu ancheta pentru 'asasinat' în cazul decesului fostului lider palestinian Yasser Arafat au dispus marţi închiderea investigaţiei, din 'lipsă de probe', a anunţat miercuri Parchetul francez şi avocatul văduvei fostului lider, transmite AFP.

Cei trei judecători, a căror decizie este conformă cu rechizitoriul Parchetului, au estimat că ''la finalul investigaţiilor, nu s-a demonstrat că Yasser Arafat ar fi fost asasinat cu poloniu-210 şi nu există probe suficiente ale intervenţiei unui terţ care ar fi putut atentat la viaţa sa'', a relevat procurorul din Nanterre (la vest de Paris), într-un comunicat de presă.

Francis Szpiner, avocatul văduvei fostului lider palestinian, Souha Arafat, a anunţat pe contul său de Twitter închiderea anchetei pentru asasinat.

Mormântul lui Yasser Arafat, din Cisiordania, a fost deschis în noiembrie 2012 şi au fost prelevate 60 de eşantioane, trimise spre analiză unui număr de trei echipe de experţi din Elveţia, Franţa şi Rusia.

Experţii mandataţi de justiţia franceză au respins, la începutul anului, ipoteza unei otrăviri cu poloniu-210 a lui Yasser Arafat, decedat într-un spital de lângă Paris pe 11 noiembrie 2004.

În 2013, experţii francezi şi cei ruşi au exclus deja ipoteza otrăvirii drept cauză a morţii lui Yasser Arafat. În opinia experţilor francezi, prezenţa unui gaz radioactiv natural (radon) în mediul extern ar explica concentraţia ridicată de poloniu-210.

În schimb, experţii elveţieni au apreciat că teza otrăvirii este ''mai coerentă'' cu propriile rezultate.

Cei trei judecători din Nanterre fuseseră însărcinaţi în august 2012 cu o informare judiciară pentru ''asasinat'', după o plângere depusă de Souha Arafat în urma descoperirii de urme de poloniu pe obiecte personale ale acestuia.

×