x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Juergen Ruettgers, reclamat la poliţie de un român

Juergen Ruettgers, reclamat la poliţie de un român

de Mihaela Matachita    |    07 Sep 2009   •   00:00

Un român din Germania, Vlad Georgescu, a depus plângere la poliţie, acuzându-l pe premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Juergen Ruettgers, de calomnie şi xenofobie, a relatat ziarul Rheinische-Post.



Politicianul creştin-democrat a iscat un scandal, săptămâna trecută, declarând, pe fondul campaniei electorale din Germania, că lucrătorii români sunt leneşi şi incompetenţi.

Vlad Georgescu a făcut apel la toţi imigranţii din această ţară să boicoteze CDU la scrutinul parlamentar şi i-a cerut cancelarului german, Angela Merkel, lider creştin-democrat, să îl excludă pe Ruettgers din partid.

Scandalul a izbucnit vineri, după apariţia unui filmuleţ de YouTube în care Ruettgers, aflat la un miting electoral la Duisburg, folosea cuvinte jignitoare la adresa românilor, referindu-se la delocalizarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, lângă Cluj. Politicianul german a avut cuvinte rele şi la adresa potenţialilor investitori chinezi.

Rivalii social-democraţi au publicat duminică încă o înregistrare cu Ruettgers, de la un miting electoral din oraşul Muenster, în care "împricinatul" recidivează când se referă la români. Potrivit presei, declaraţii identice ar fi făcut chiar la o reuniune la Bonn, la care a participat şi Angela Merkel. Mai mult, Sueddeutsche Zeitung scrie că social-democraţii şi Verzii din Duesseldorf vor dezbate săptămâna aceasta de câte ori Ruettgers a folosit cuvinte rele la adresa românilor. Un vicepreşedinte al SPD, Ralf Jager, a reproşat că, prin declaraţiile sale antiromâneşti,  Ruettgers a adus "grave prejudicii" politicii externe a Germaniei. În opinia Verzilor, Ruettgers face "rasism curat" şi ar trebui să demisioneze din funcţia de premier al landului Renania de Nord-Westfalia.

×
Subiecte în articol: externe