Aproximativ 50% din alimentele perfect comestibile vandute in Uniunea Europeana sunt aruncate, fie de consumatori, fie de magazinele care le comercializeaza, se arata intr-un raport al Comitetului pentru Agricultura din UE, care atrage atentia ca supraproductia de hrana duce la erodarea inutila a terenurilor agricole si la emisia de gaze cu efect de sera, in cazul fermelor de animale.
In acelasi timp, 79 de milioane de cetateni UE traiesc sub limita de saracie, iar 16 milioane dintre ei depind de hrana furnizata de organizatiile caritabile.
Potrivit raportului, risipirea alimentelor este facuta in toate etapele - de catre producatori, de catre cei care le proceseaza, de vanzatori si de consumatori.
Raportul cere o educarea europenilor in ceea ce priveste pericolul surplusului de alimente, precum si adoptarea unor masuri de salvare si folosire a alimentelor care altfel ar fi aruncate.
O prima astfel de initiativa a fost luata de parlamentara britanica Kerry McCarthy, care a propus un proiect de lege, sustinut de Partidul Laburist, din care face parte, conforma caruia, alimentele ramase nealterate, dar care altfel ar fi aruncate de magazine sa fie livrate obligatiriu catre institutiile de caritate.
In cazul in care alimentele nu mai sunt intr-o stare propice consumului uman, acestea ar urma sa fie livrate ca furaje catre ferme, ori procesate si transformate in ingrasamant.
"Este scandalos sa aflii cat de multa mancare este aruncata. Producand un surplus de alimente care nu sunt consumate, industria alimentara nu face altceva decat sa exploateze inutil terenurile agricole, sa contribuie la defrisarea padurilor pentru a fi marita suprafata pasunilor si sa sporeasca, fara motiv, cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera", a declarat Kerry McCarthy.