x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalistul care a "ciripit" despre NOTW ştia că moare

Jurnalistul care a "ciripit" despre NOTW ştia că moare

de Sînziana Stancu    |    19 Iul 2011   •   21:00
Jurnalistul care a "ciripit" despre NOTW ştia că moare

Fostul jurnalist de la rubrica mondena a tabloidului News of the World, Sean Hoare, care a facut primele dezvaluiri despre intercep­tarile ilegale practicate de fostii lui colegi, prin care, practic, a pornit scandalul ce a dus la inchiderea pu­blicatiei, era obsedat de faptul ca va fi omorat, dezvaluie publicatia Daily Mail. Hoare a fost gasit mort, luni, in apartamentul din Watford, din comitatul Hertfordshire. Unul dintre prietenii sai, care ii era si vecin, a povestit publicatiei britanice ca Hoare, in varsta de 47 de ani, isi petrecuse ultimele saptamani de viata 'ascun­zandu-se' pur si simplu in apartamentul sau, cu draperiile trase tot timpul, suferind pana la paranoia de teama ca este urmarit si ca cineva vrea sa-l omoare. 'El spunea ca cineva trimis de Guvern va veni sa il ia', a povestit prietenul sau. 'Mi-a spus: «Daca vine cineva sa ma caute, sa nu-i spui ca sunt acasa»', a mai povestit prietenul sau, adaugand ca Hoare era si 'fizic devastat, palid si nu arata deloc bine' in ultima luna. 'Era intr-o lupta constanta cu alcoolul (...) si spunea ceva despre interceptarile telefonice si mi-am dat seama ca are, ca­tegoric, o problema cu presa. Imi spusese ca devenise paranoic si vorbea tot timpul despre o conspiratie.

Hoare il acuzase pe fostul sau editor de la News of the World, Andy Coulson, care ajunsese ulterior consilier de comunicare in echipa premierului David Cameron, ca mintise in legatura cu rolul sau avut in scandalul interceptarilor ilegale. Hoare a dezvaluit ca tocmai Coulson si-a incurajat ziaristii si i-a ajutat ma­te­rial cu aceste practici, prin care se crede ca au fost spionate cel putin 3.000 de personalitati.

Politistii fac acum ancheta asupra mortii lui Hoare, despre care au afirmat ieri, cand i-au gasit cadavrul in lo­cuinta sa, ca 'nu este una suspecta', ci mai degraba una 'neobisnuita'. Ei nu exclud ipoteza sinuciderii, dar cred ca Hoare ar fi putut muri si din caze naturale, sanatatea lui fiind precara.

Fostul redactor de la NOTW a facut primele dezvaluiri in acest scandal anul trecut, in septembrie, pentru cotidianul New York Times si apoi pentru postul de radio BBC 4, unde a afirmat ca spionarea telefoanelor este 'endemica' in presa. Hoare spusese atunci despre Coulson ca el 'cunostea foarte bine aceste prac­tici' si ca 'negandu-le a spus o mare minciuna'.

Unul dintre fostii colegi ai lui Hoare, de la The Sun, a povestit ca in vremea in care el lucra cu Andy Coulson 'erau cei mai buni prieteni. Obisnuiau sa mearga in Covent Garden si sa socializeze toata noaptea. Iar cand unul dintre ei se simtea mahmur a doua zi, celalalt il acoperea si lucra in locul lui'. Fostul lui coleg a mai povestit ca se intalnise cu Hoare si dupa ce fusese dat afara de la News of the World, din cauza problemelor cu drogurile si bautura, iar cand l-a intrebat daca ar mai vrea sa se intoarca in presa, a raspuns ca el 'a vrut sa se intoarca, dar ca presa i-a intors spatele'. Hoare a fost demis de la NOTW in 2005, iar dupa ce a facut dezvaluirile, in septembrie, despre interceptarile ilegale, revenind recent cu amanunte, unii dintre colegii lui de presa au afirmat ca dezvaluirile lui ar trebui privite cu 'un scepticism total', dat fiind relatia lui cu tabloidul si cu presa, in gene­ral, dand astfel de inteles ca aceste dezvaluiri ar fi putut fi facute din razbunare. Totusi, un alt prieten de-al sau l-a descris recent ca fiind un tip 'sobru' si 'dornic sa isi construiasca din nou cariera'.

×
Subiecte în articol: externe news of the world