x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia egipteană a dizolvat aripa politică a grupării Fraţii Musulmani

Justiţia egipteană a dizolvat aripa politică a grupării Fraţii Musulmani

09 Aug 2014   •   16:09
Justiţia egipteană a dizolvat aripa politică a grupării Fraţii Musulmani

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Egipt a ordonat sâmbătă dizolvarea Partidului Libertate şi Justiţie, aripa politică a grupării Fraţii Musulmani, declarată "organizaţie teroristă" în 2013 după destituirea de către armată a preşedintelui Mohamed Morsi.

Înainte de destituirea şi arestarea lui Mohamed Morsi, Partidul Libertate şi Justiţie a câştigat toate alegerile după crearea sa în 2011, în urma revoltei populare care a condus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak. De atunci, noua putere a reprimat într-o baie de sânge acţiunile Fraţilor Musulmani.

Curtea administrativă supremă a "dizolvat Partidul Libertate şi Justiţie pentru că a încălcat legea privind activitatea partidelor politice", se arată în hotărârea instanţei. Potrivit mass-mediei de stat, decizia este definitivă şi fără drept de apel.

După ce milioane de egipteni au ieşit în stradă pentru a cere plecarea sa, Mohamed Morsi a fost demis şi arestat la 3 iulie 2013 de către şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi, la un an după victoria lui Morsi în primele alegeri prezidenţiale democratice din Egipt.

La o lună după, noua putere condusă de facto de generalul Sissi devenit mareşal a lansat o represiune nemiloasă împotriva oricărei demonstraţii pro-Morsi. De atunci, poliţişti şi militari au ucis peste 1.400 de manifestanţi pro-Morsi şi au închis mai mult de 15.000 de membri ai grupării Fraţii Musulmani sau simpatizanţi ai confreriei. 

×
Subiecte în articol: fratii musulmani Egipt mohamed morsi