x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia italiană vorbeşte de un "pact" de aproape 20 de ani între Berlusconi şi Cosa Nostra

Justiţia italiană vorbeşte de un "pact" de aproape 20 de ani între Berlusconi şi Cosa Nostra

de Mediafax    |    05 Sep 2013   •   21:52
Justiţia italiană vorbeşte de un "pact" de aproape 20 de ani între Berlusconi şi Cosa Nostra

Justiţia italiană vorbeşte în mod clar existenţa unui "pact", timp de aproape 20 de ani, între Silvio Berlusconi şi mafia siciliană, în motivarea condamnării unui apropiat al lui Il Cavaliere, dată publicităţii joi, relatează AFP.

Potrivit motivaţiei Curţii de Apel din Palermo, fostul senator Marcello dell'Utri, condamnat în martie la şapte ani de închisoare pentru complicitate cu mafia, a servit ca "mediator în pactul dintre Silvio Berlusconi şi mafia", în virtutea căruia aceasta i-a asigurat protecţia lui Il Cavaliere în perioada 1974-1992, în schimbul unor sume foarte importante de bani.

Curtea de Apel citează o întâlnire, organizată în mai 1974, la Milano, de către M. Dell'Utri, între Silvio Berlusconi şi mai mulţi lideri ai mafiei, care a "semnat începutul acestui pact care îi va lega pe Berlusconi, Dell'Utri şi Cosa Nostra (mafia siciliană) până în 1992".

În virtutea acestui acord, "întreprinzătorul milanez", Berlusconi, "a abandonat orice idee de a fi protejat de către instituţii şi s-a plasat sub umbrela protecţiei mafiote", "fără să se sustragă vreodată obligaţiei de a plăti sume importante mafiei", potrivit motivaţiei publicate de presa italiană.

Il Cavaliere a fost nevoit, astfel, să angajeze un valet la Arcore, la vila sal de lângă Milano, "nu atât din pasiune pentru cai", cât "pentru a garanta o prezenţă mafiotă în vilă", scrie Curtea cu ironie.

În afară de plata unor sume de bani de către Silvio Berlusconi către Cosa Nostra, prin intermediul lui Dell'Utri, pactul a permis ca "asocierea mafiotă să se consolideze şi să îşi consolideze puterea", continuă Curtea.

În cursul procesului în apel al lui Dell'Utri, în septembrie 2012, Silvio Berlusconi a fost audiat ca martor timp de trei ore, cu privire la posibilitatea ca mafia să-i fi extrocat, prin intermediul lui Dell'Utri, suma de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru a-i acorda protecţia ei.

Berlusconi a respins această teză, afirmând pur şi simplu că a vrut să "ajute un prieten".

×
Subiecte în articol: mafia mafie berlusconi