"Justitia si Afacerile Interne" este cel mai dificil capitol pe care Romania il are de incheiat in acest an. Exigentele Uniunii Europene sunt extrem de mari, iar criticile privind masurile luate de Romania sunt direct proportionale cu acestea.
Romania a deschis capitolul 24, "Justitie si Afaceri Interne" (JAI), in aprilie 2002, sub presedintia spaniola a UE, si spera sa il inchida in acest semestru, al presedintiei irlandeze a Uniunii Europene. Planul trebuie neaparat respectat pentru a semna Tratatul de aderare in 2005 si a adera in 2007. De altfel, ministrul delegat, negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, declara recent ca urmatoarea runda de negocieri la acest capitol sa fie si ultima. Presedintia irlandeza a Uniunii Europene si-a fixat Justitia si Afacerile Interne printre prioritati, iar atentatele de la Madrid vor inaspri, probabil, pozitia Uniunii Europene.PREVEDERILE. Capitolul include prevederi legate de protectia datelor, de migratie si combaterea criminalitatii organizate, a traficului de droguri, a spalarii de bani si a terorismului. Acordarea de azil si cooperarea transfrontaliera sunt alte componente ale capitolului. Securizarea frontierelor este unul dintre aspectele cele mai importante si mai costisitoare, mai ales pentru ca Romania va deveni granita estica a Uniunii Europene.
RAPORTUL. Capitolul 24 se refera si la reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, aspecte asupra carora oficialii europeni atrag atentia in aproape fiecare discutie despre Romania.
In raportul anual pentru anul 2003, intocmit pentru Romania, Comisia Europeana a apreciat ca autoritatile romane au facut progrese, in special in combaterea crimei organizate, a spalarii de bani si a cooperarii juridice interstatale in probleme civile. Romania primeste multe bile negre pentru ca nu are capacitatea de a aplica propriu-zis legile si masurile convenite cu Uniunea Europeana, adica acquis-ul comunitar. Aceasta problema este mai mare in privinta managementului frontierelor, politica privind vizele, coruptia, contrafacerile sau spalarea de bani. Romaniei i s-a recomandat sa comunice mai bine, in aceste domenii, cu agentiile partenere din statele vecine.
Capitol sensibil pentru Romania
In privinta capitolului "Justitia si Afacerile Interne", atat raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson, cat si comisarul pentru Extindere, Ginther Verheugen, si alti oficiali europeni, au transmis mesaje foarte dure Guvernului roman. Criticii Executivului spun ca ani de-a randul s-a batut pasul pe loc in legatura cu acest capitol, ca Romania este macinata de coruptie, iar Justitia nu este suficient de puternica pentru a prinde "marii pesti", marii corupti. Recenta schimbare la varf in Ministerul roman al Justitiei, unde Rodica Stanoiu a fost inlocuita cu Cristian Diaconescu, a fost salutata la Bruxelles, dar Uniunea Europeana asteapta rezultatele concrete ale acestei remanieri.