x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Karadzici a fost localizat cu ajutorul agenţiilor americane şi britanice

Karadzici a fost localizat cu ajutorul agenţiilor americane şi britanice

de Mihaela Matachita    |    23 Iul 2008   •   00:00

Arestarea luni la Belgrad a fostului lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzici, căutat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru genocide, crime de război şi crime împotriva umanităţii, s-a realizat cu ajutorul serviciilor secrete americane şi britanice.

Arestarea luni la Belgrad a fostului lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzici, căutat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru genocide, crime de război şi crime împotriva umanităţii, s-a realizat cu ajutorul serviciilor secrete americane şi britanice.


Cotidianul britanic Financial Times cita, în ediţia sa electronică de ieri, surse din cadrul serviciilor occidentale potrivit cărora agenţiile străine care au cooperat cu autorităţile sîrbe în vederea arestării lui Karadzici, căutat de TPI de 13 ani, sînt americane şi britanice.

"Au fost multe ocazii în care eram pe punctul de a acţiona şi apoi am aflat că tocmai a fugit. Părea să fi fost protejat de persoane aflate în funcţii înalte", a declarat sursa citată.

Capturarea şi extrădarea suspecţilor sîrbi către TPI sînt condiţii majore pentru ca acordul de asociere semnat de Serbia cu UE să fie aplicat în vederea aderării ţării la Uniune. Karadzici împreună cu Ratko Mladici, fostul lider militar al sîrbilor bosniaci, care se află în continuare în libertate, sînt acuzaţi pentru crimele din timpul războiului din Bosnia (1992-1995).

 
AVOCATUL. Potrivit Mediafax, Reuters relata ieri că Radovan Karadzici se va apăra singur în faţa Tribunalului de la Haga, fiind convins că va fi achitat de acuzaţiile de genocid. Karadzici este în prezent într-o închisoare din Belgrad aşteptînd extrădarea, care ar putea surveni spre sfîrşitul acestei săptămîni. Avocatul său în Serbia, Svetozar Vujacici, a declarat despre client că este într-o stare fizică şi psihică bună. "În Serbia va avea o echipă de jurişti, dar se va apăra singur (fără avocat) în timpul procesului de la Haga", fiind convins că "va cîştiga cu ajutorul lui Dumnezeu", a declarat Vujacici. Cît timp fostul preşedinte al sîrbilor bosniaci a trăit sub un nume fals şi a activat ca terapeut în medicina alternativă s-a deghizat purtînd ochelari masivi, barbă şi păr lung. "A cerut să fie tuns şi bărbierit", a declarat Vujacici, care a anunţat că va ataca în apel decizia de extrădare a lui Karadzici, vineri. Soţia lui Karadzici împreună cu cei doi copii au primit interdicţia de a părăsi Bosnia în încercarea de a fi anihilate reţelele de sprijinire a acestuia.


FRATELE. "El intenţiona să se predea în ianuarie 2009", a declarat fratele său, Luka Karadzici. "Ar fi fost mai cinstit dacă ar fi putut să fie judecat în Serbia în prezenţa unui judecător internaţional", a precizat el.

Karadzici s-a născut la 19 iunie 1945 într-o zonă muntoasă din Muntenegru, tatăl său fiind un militant naţionalist sîrb rănit în luptele cu partizanii lui Tito la sfîrşitul celui de-al doilea război mondial. A devenit psihiatru şi a început să scrie versuri.

Karadzici este acuzat de genocid pentru masacrarea a 8.000 de bărbaţi musulmani la Srebreniţa în 1995 şi pentru asediul de 43 de luni al oraşului Sarajevo, soldat cu moartea a circa 11.000 de persoane. El dorea ca zonele sîrbe ale Bosniei şi alte regiuni dominate de sîrbi să fie alipite Serbiei în perioada în care preşedintele Serbiei era Slobodan Miloşevici. În 1997, Karadzici a fost dat în urmărire de TPI. De-a lungul anilor au existat numeroase persoane care afirmau că l-au văzut. În 2005 a fost văzut luînd masa cu soţia lui şi chiar participînd la înmormîntarea mamei sale.

Odată transferat la Haga, la TPI,  Karadzici va fi admis în centrul de detenţie al ONU, în închisoarea Scheveningen (din Olanda).

Fostul preşedinte sîrb Slobodan Miloşevici, arestat la 1 aprilie 2001 în Serbia, a fost transferat la Haga la 29 iunie. Prima sa înfăţişare în faţa judecătorilor a avut loc la 3 iulie, iar procesul a început la 12 ianuarie 2002. Acuzatul a murit la 11 martie 2006 din cauze naturale, înainte de încheierea procesului.

×
Subiecte în articol: externe karadzici