"Frazele goale nu vor fi suficiente. Este nevoie de un angajament clar și fără ambiguitate pentru consolidarea protecției frontierelor externe și utilizarea resurselor financiare adecvate de la bugetul UE pentru aceasta. Trebuiie făcuți pași concreți. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci Austria nu va putea susține declarația finală a summitului UE", a spus acesta.
Austria și alte state UE au întocmit o scrisoare comună prin care au cerut finanțarea unor măsuri pentru protecția frontierelor externe ale blocului comunitar, deportarea mai rapidă a migranților și noi acorduri de repatriere.
Cererea a fost trimisă Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și lui Charles Michel, președintele Consiliului European.
"Unele state membre au același număr sau mai multe sosiri și cereri de azil decât în timpul crizei migrației din 2015 și 2016. Autoritățile naționale și locale se luptă să gestioneze fluxul. Situația este profund îngrijorătoare și necesită o atenție politică urgentă și acțiuni concrete, inclusiv pentru ca statele membre să acorde prioritate persoanelor care au nevoie de protecție internațională, inclusiv ucrainenilor, alungați de agresiunea rusă”, se arată în scrisoare, semnată de Karl Nehammer, premierii Danemarcei - Mette Frederiksen, Greciei - Kyriakos Mitsotakis, Letoniei - Krisjanis Karins, Slovaciei - Eduard Heger, Maltei - Robert Abela, Estoniei - Kaja Kallas și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
Aceștia cer o abordare mai largă pentru principalele rute de migrație, "inclusiv dezvoltarea infrastructurii și supravegherea spațiului aerian în zona din fața frontierelor maritime".