x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe KATIUŞE CĂTRE ISRAEL/Atacaţi şi din nord

KATIUŞE CĂTRE ISRAEL/Atacaţi şi din nord

de Irina Cristea    |    09 Ian 2009   •   00:00
KATIUŞE CĂTRE ISRAEL/Atacaţi şi din nord

Mai multe rachete de tip Katiuşa au fost lansate ieri din sudul Libanului, având drept ţintă teritoriile israeliene învecinate. Nici una dintre grupările islamiste din regiune nu îşi asumă atacul.

Cel puţin trei rachete Katiuşa au explodat ieri-dimineaţă în oraşul israelian Nahariya, aflat la opt kilometri sud de graniţa dintre Israel şi Liban. Armata israeliană a ripostat, lovind cu obuze teritoriile din sudul Libanului.

N-A FOST HEZBOLLAH
Iniţial, tirul a fost atribuit militanţilor organizaţiei Hezbollah, cu care Israelul a fost în război în vara anului 2006. Liderul grupării, Hassan Nasrallah, tocmai făcuse o serie de declaraţii belicoase la adresa Israelului, iar incidentul de dimineaţă părea un semnal că tulburările din regiune se vor intensifica. Hezbollah a negat orice implicare a militanţilor săi. Potrivit ministrului libanez al Informaţiilor, Tarek Mitri, gruparea intenţionează să respecte rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ce prevede încetarea ostilităţilor dintre Hezbollah şi Israel. Mitri a arătat că guvernul de la Beirut a luat legătura cu liderii grupării, care au dat asigurări că îşi vor respecta angajamentele şi nu vor târî Libanul într-un nou conflict. Reprezentanţii forţei ONU ce are ca misiune menţinerea păcii în sudul Libanului (FINUL) au anunţat că au sporit patrulele.

OFENSIVI
În Fâşia Gaza, ofensiva israeliană a continuat în noaptea de miercuri spre joi. Potrivit BBC, au avut loc nu mai puţin de 60 de raiduri. Ele au vizat secţii de poliţie, tuneluri subterane, depozite de arme, au anunţat reprezentanţii armatei.

Cele trei ore de încetare a focului, convenite în urma negocierilor internaţionale, au fost respectate. În schimb, critici dure vin la adresa Israelului din partea Crucii Roşii. Armata este acuzată că a împiedicat accesul membrilor organizaţiei în oraşul Gaza, de unde trebuiau evacuaţi mai mulţi răniţi. Cel mai şocant caz este al unor copii care s-au aflat preţ de cinci zile blocaţi în casa unde mama lor zăcea moartă.

 

Evacuaţi

Douăzeci de cetăţeni români, între care opt adulţi, 12 copii, dar şi trei palesti-nieni care formau familii mixte cu românii evacuaţi au fost primii care au reuşit să treacă graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel pe la Erez, a informat ieri ministrul de Externe român, Cristian Diaconescu. El a ţinut să precizeze că, din eforturile diplomatice pe care MAE  le-a făcut de la izbucnirea conflictului armat palestiniano-israelian în noaptea de 27 spre 28 decembrie 2008, autorităţile române au învăţat “lecţia responsabilităţii faţă de cetăţenii săi aflaţi în străinătate”. Nu a fost deloc uşor, deoarece unii dintre românii aflaţi în Gaza nu aveau acte în regulă, fiind necesare garanţii din partea statului român pentru autorităţile israeliene, care i-au ajutat să fie evacuaţi. Urmează să fie evacuaţi încă 40 de românui cărora Israelul le-a dat aprobare.

  • Sânziana Stancu
×
Subiecte în articol: externe