x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Katrina bate Al-Qaeda

Katrina bate Al-Qaeda

de Alexandru Rares    |    02 Sep 2005   •   00:00
Katrina bate Al-Qaeda

Una dintre cele mai mari catastrofe din istoria Americii, astfel a fost calificat ciclonul Katrina, care a "maturat" totul in cale in patru state din sudul SUA. Case distruse, oameni fara adapost, localitati in bezna, penurie de benzina este tot ce au lasat in urma apele si vantul.

Guvernul federal american a luat masuri de o amploare fara precedent pentru a face fata situatiei grave cu care se confrunta populatia din zonele afectate, dar a recunoscut ca "vor trece multi ani" pana cand totul va fi ca inainte. Pagubele provocate de ciclonul Katrina incep cu pierderile de vieti omenesti, capitol la care nimeni nu poate avansa, cel putin pana in prezent, o cifra, dar statele Louisiana si Mississippi evoca sute de morti, si ajung la penuria de petrol si sectoare intregi ale economiei afectate. Spre exemplu, in Golful Mexic, cateva zeci de platforme petroliere au fost luate de furtuna si plutesc in deriva, afectand grav productia de petrol, ceea ce a determinat autoritatile americane sa apeleze la rezerva strategica.

PROVOCARI MAJORE. "Provocarile cu care suntem confruntati sunt fara precedent. In prezent, situatia este foarte grava pentru cei afectati. Ii inteleg, dar sunt sigur ca o data cu trecerea timpului ne vom redresa", a declarat presedintele american, George Bush. De altfel, operatiunile se desfasoara conform unui plan bine stabilit, prioritatea fiind salvarea de vieti omenesti, urmata de asigurarea hranei, apei si a unui adapost pentru sinistrati, iar mai apoi restabilirea alimentarii cu energie electrica. O alta prioritate este asigurarea necesarului de combustibil, in conditiile in care platformele petroliere au fost afectate, folosirea unei parti din rezervele strategice avand drept scop impiedicarea cresterii si mai mult a pretului benzinei.

TRAGEDIA DE LA NEW ORLEANS. Situatia a ramas in continuare critica la New Orleans, orasul cel mai afectat, la doua zile dupa trecerea ciclonului acesta fiind in continuare sub ape, autoritatile facand eforturi disperate de a evacua cele aproximativ 200.000 de persoane care au refuzat sa-si paraseasca locuintele. Primarul orasului, Ray Nagin, a declarat ca locuitorii orasului vor putea reveni la casele lor abia peste patru luni, cand se spera ca totul va fi reconstruit. De altfel, se estimeaza ca asiguratorii vor plati aproximativ 20 de miliarde de dolari, dar se spera ca urmarile ciclonului nu vor afecta grav economia americana si ca, daca se va intampla totusi acest lucru, fenomenul va fi de scurta durata.

O alta problema cu care se confrunta autoritatile este aceea a jafurilor, uneori facute cu arma in mana, in localitatile afectate, politia, chiar ajutata de armata, fiind aproape depasita de situatie, pentrui ca hotii devasteaza locuinte, magazine, depozite. Confruntate cu aceasta situatie, autoritatile au anuntat ca mii de persoane din Garda Nationala vor fi redistribuite in New Orleans pentru a impiedica jafurile, avand in vedere ca s-au inregistrat atacuri cu arme de foc si asupra unor elicoptere care transportau ajutoare.

×
Subiecte în articol: externe