x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Katrina, cel mai "scump" uragan

Katrina, cel mai "scump" uragan

de Ana Ilie    |    31 Aug 2005   •   00:00
Katrina, cel mai "scump" uragan

America nu a mai vazut pana acum un ciclon mai distructiv decat Katrina, care loveste de doua zile Louisiana si Mississippi. Daca situatia continua, societatile de asigurari ar avea de platit pagube de pana la 25 de miliarde de dolari.

Uraganul Katrina a facut pana acum cel putin 65 de morti si nenumarate pagube materiale. 80% din orasul New Orleans este sub apa. Daca ciclonul continua sa faca ravagii pe coasta Statelor Unite, specialistii apreciaza ca s-ar putea confrunta cu cel mai "scump" uragan care a lovit vreodata America.

Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

SUB APA. Cele mai puternice manifestari ale ciclonului Katrina au ocolit New Orleansul, care a scapat astfel ca prin urechile acului. Insa uraganul a inundat portiuni intregi de coasta. Sistemul de baraje care protejeaza New Orleansul, un oras care se afla cu doi metri sub nivelul marii, a inceput sa cedeze. Cea mai severa problema a suferit-o, in timpul noptii de luni, un baraj ce ingradeste apele Lacului Pontchartrain. Aici a aparut o spartura de peste 60 de metri in lungime, iar apele lacului navalesc acum cu putere in oras. In unele locuri, apa creste cu 30 de centimetri pe ora, iar in altele a atins deja o adancime de peste 6 metri. Primarul din New Orleans, Ray Nagin, a confirmat ca barajul s-a spart. "Inima mea este grea asta-seara. Nu am vesti bune. Orasul New Orleans este devastat. Probabil 80% din oras este sub apa", a spus Nagin. El s-a mai declarat uimit de faptul ca, in pofida apelurilor repetate ale autoritatilor, care au cerut de duminica evacuarea completa a orasului, multi oameni au refuzat sa plece din New Orleans si se afla acum intr-o situatie disperata sau au pierit deja. Peste 50 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterului din casele lor aproape acoperite de apa, si acestea au marturisit ca nivelul apei a crescut atat de repede, incat nici macar nu au avut timp sa isi incalte pantofii.

PAGUBE. Distrugerile provocate de vantul puternic, care a "maturat" in lung si in lat zona timp de o zi, nu pot fi decat estimate deocamdata. Daca pierderile de vieti omenesti sunt mai usor de contabilizat, companiile de asigurari se asteapta sa mai dureze o vreme pana cand vor fi estimate toate pierderile materiale. Este insa clar pentru toata lumea ca suma pe care asiguratorii ar avea-o de platit se ridica la peste 10 miliarde de dolari si daca cele mai negre scenarii ale meteorologilor se adeveresc, ar putea depasi chiar 25 de miliarde. In aceasta eventualitate, Katrina ar putea deveni cel mai "scump" uragan din istoria Statelor Unite.

PERICOL
Cei care au fugit din fata urgiei ar putea fi sinistrati timp de cateva luni, pentru ca apa care se strange in orasele aflate sub nivelul marii nu are unde sa se scurga. In aceste conditii, Crucea Rosie din America a lansat cea mai mare operatiune umanitara de pana acum, mai bine de 75.000 de sinistrati avand nevoie de ajutor. Mai mult de 1,3 milioane de locuinte din Louisiana, Mississippi si Alabama au ramas fara electricitate si sunt devastate de trecerea uraganului. Autoritatile sfatuiesc sinistratii sa nu se intoarca acasa (chiar daca unii nu mai au casa) cel putin o saptamana, pentru ca imobilele nu au nici un fel de utilitati si ar putea fi invadate de serpi sau insecte periculoase. Mai mult, expertii cred ca New Orleansul s-ar putea transforma dintr-un oras incantator intr-o uriasa groapa de gunoi, plina cu substante chimice toxice, deseuri si moloz.
×
Subiecte în articol: externe