x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kazahstanul anunță că "facilitățile strategice" sunt sub pază, după tulburări

Kazahstanul anunță că "facilitățile strategice" sunt sub pază, după tulburări

09 Ian 2022   •   18:00
Kazahstanul anunță că "facilitățile strategice" sunt sub pază, după tulburări
Sursa foto: kazahstan/antena3

Mai multe "facilități strategice" din Kazahstan se află sub paza unei alianțe militare conduse de Rusia, invitată să restabilească ordinea, a declarat duminică biroul prezidențial, în contextul celei mai sângeroase izbucniri de violență din cei 30 de ani de independență a țării, scrie Reuters.

Zeci de persoane au fost ucise, mii de persoane au fost reținute și clădiri publice au fost incendiate în întreaga țară din Asia Centrală în ultima săptămână, determinându-l pe președintele Kassym-Jomart Tokayev să ordone dsechiderea focului pentru a pune capăt tulburărilor pe care le-a pus pe seama a ceea ce el numește bandiți și teroriști.

La invitația lui Tokayev, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia a trimis trupe pentru a restabili ordinea, o intervenție care vine într-un moment de mare tensiune în relațiile dintre Rusia și SUA, înainte de noi discuții privind criza din Ucraina.

"O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO", a anunțat biroul prezidențial într-un comunicat care detaliază o ședință de securitate prezidată de Tokayev.

Documentul nu a identificat facilitățile.

Administrația a declarat că 5.800 de persoane au fost arestate în legătură cu tulburările, inclusiv un "număr semnificativ" de cetățeni străini și a precizat că situația s-a stabilizat în toate regiunile.

Demonstrațiile din Kazahstan au început ca răspuns la o creștere a prețului la carburanți, înainte de a se transforma într-o mișcare amplă împotriva guvernului lui Tokayev și a celui pe care l-a înlocuit în funcția de președinte al fostei republici sovietice bogate în resurse, Nursultan Nazarbaev.

Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a fost cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic până când i-a predat președinția lui Tokayev în 2019. Se crede în general că familia sa și-a păstrat influența în Nur-Sultan, capitala construită special care îi poartă numele.

Tokayev l-a înlăturat miercuri pe Nazarbaev din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, un rol în care acesta a continuat să exercite o influență semnificativă.

Fostul șef al serviciilor de informații din Kazahstan și prim-ministru în două rânduri, Karim Massimov, a fost arestat sub suspiciunea de trădare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kazahstan