La doar câteva zile după ce, în Consiliul de Securitate, Casa Albă a dat lovitura de grație politicii de colonizare promovate de guvernul Netanyahu, permițând adoptarea unei rezoluții de condamnare a Israelului, șeful diplomației americane, John Kerry, a criticat strategia de extindere a statului evreu. Discursul lui Kerry a fost atacat imediat de Donald Trump și de Benjamin Netanyahu.
Coloniile israeliene constituie o amenințare la adresa păcii, a declarat, miercuri seară, secretarul de Stat american, John Kerry, pledând pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, prin crearea unui stat palestinian. „Continuarea colonizării israeliene conduce spre un singur stat și spre ocupația veșnică", a afirmat John Kerry, citat de cotidianul „The New York Times”. El le-a cerut israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate, pe baza granițelor din 1967 - înaintea Războiului de Șase Zile - și a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează, la rândul său, AFP. Pentru a se reveni la granițele din 1967, Kerry a propus „schimburi de teritorii echivalente”, în cadrul unor înțelegeri reciproce. „Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu”, a precizat el. Secretarul de Stat a spus, de asemenea, că soluția a două state este „singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni”. Kerry a insistat că Israelul nu poate supraviețui ca stat democratic cu identitate evreiască, atât timp cât nu acceptă soluția coexistenței a două țări, Israel și Palestina. „Premierul Israelului susține public soluția coexistenței a două state, dar actuala coaliție guvernamentală, cea mai de dreapta din istoria Israelului, are o agendă dirijată de cele mai extremiste elemente. Rezultatul este că politicile Guvernului - pe care însuși premierul le-a descris ca fiind cele mai angajate în sensul colonizării din istoria Israelului, conduc în direcția opusă, spre un singur stat", a spus Kerry.
Netanyahu sare ca ars
„Ca și rezoluția Consiliului de Securitate (...), discursul său a fost părtinitor, împotriva Israelului", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, atacând imediat alocuțiunea lui Kerry. „Timp de mai bine de o oră, el a abordat în mod obsesiv coloniile și abia a evocat rădăcina conflictului, și anume opoziția palestiniană la un stat evreu, indiferent de granițele sale", a adăugat el.
John Kerry a fost atacat dur și de președintele ales al SUA, Donald Trump. „Israelul obișnuia să fie un mare prieten al SUA, dar nu mai este. Începutul sfârșitului relației a fost oribilul acord cu Iranul, iar acum, ceea ce s-a întâmplat la ONU. Israelul trebuie să rămână puternic, ziua de 20 ianuarie se apropie", a afirmatTrump, referindu-se la momentul începerii mandatului său. În campanie, el a spus că SUA vor recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Pentru prima oară după 1979, SUA au decis să nu-și exercite dreptul de veto, permițând astfel Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care condamnă politica israeliană de colonizare.