x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce este un kibuț? O scurtă istorie a localităților vizate de atacul cu rachete al Hamas

Ce este un kibuț? O scurtă istorie a localităților vizate de atacul cu rachete al Hamas

de Giulia Anghel    |    12 Oct 2023   •   20:15
Ce este un kibuț? O scurtă istorie a localităților vizate de atacul cu rachete al Hamas
Sursa foto: Hepta

12 refugiați s-au adunat într-un loc aflat la sud de apele albastre și adânci ale Mării Galileii pentru a pune bazele unei noi comunități, ferite de valul în creștere al antisemitismului din Europa.

Deganya, povestea primului kibuț

A fost un experiment ambițios. 10 bărbați și două femei și-au propus să creeze o utopie evreiască agrară, în ceea ce era atunci Imperiul Otoman, dar niciunul nu știa agricultură. Ei fuseseră crescuți în ghetourile est-europene, departe de orice fermă.

Cu toate astea, și-au fondat oficial așezarea, cândva între anii 1909 -1910, și au numit-o Deganya.

În pofida lipsei lor de experiență, au transformat rapid pământul sterp, dar fertil, într-un colectiv agricol înfloritor. Ceea ce a început ca un grup de colibe, a devenit trei decenii mai târziu o comunitate de 60 de case și o duzină de clădiri publice.

Principalul produs de export al localității Deganya a fost laptele dar comunitatea a livrat în fiecare an și 20.000 de legături de banane, 12.000 de cutii de portocale și grepfrut și 15.000 de cutii de roșii.

Deganya, care este locuită și astăzi, este considerat primul kibuț din Israel. Succesul său i-a convins și pe alții, astfel că până în 1950, la doi ani după apariția Statului Israel, erau 67.550 de oameni care trăiau în 214 kibuțuri în toată țara, potrivit datelor Bibliotecii Virtuale Evreiești.

Deși fiecare așezare era diferită, toate au fost susținute de idealurile economice și interpersonale ale socialismului, dar și de spiritul sionismului. Kibuțurile erau conduse democratic, profiturile lor fiind împărțite între membrii comunității.

În primele zile ale Statului Israel, kibuțurile au reprezentat un motor economic important pentru țară, și o parte integrantă a identității naționale. Voluntari din întreaga lume, inclusiv senatorul american Bernie Sanders, s-au înghesuit în kibuțuri pentru a culege fructe în timpul zilei și pentru a se bucura noaptea de stilul de viață al comunității.

Kibuțurile de astăzi

Dar, pe măsură ce Israelul s-a transformat dintr-un stat sărac, deșertic, într-o economie modernă vibrantă, influența și importanța kibuțurilor s-a diminuat.

Doar 125.000 de persoane, dintr-o populație a Israelului de peste 9 milioane de oameni, mai trăiesc astăzi în cele aproximativ 250 de kibuțuri, împrăștiate în toată țara, potrivit Agenției Evreiești pentru Israel.

Kibuțurile moderne au între 100 - 1.000 de membri, sunt seculare și au îmbrățișat capitalismul. Angajații străini, în special din Thailanda, le lucrează acum pământul și doar 30 de kibuțuri mai primesc voluntari, potrivit The Jerusalem Post.

Dar locuitorii kibuțurilor sunt încă priviți ca fiind de stânga. Mulți dezaprobă politicile actualului guvern ultranaționalist israelian față de Gaza și Cisiordania.

Atacul Hamas

Politica și modul lor de viață au însemnat însă prea puțin pentru teroriștii care au lovit mai multe kibuțuri în timpul atacului surpriză al Hamas asupra Israelului, de sâmbătă dimineață.

Ilan Troen, profesor emerit al Universității Brandeis din Massachusetts, spune că fiica sa, Deborah Matias, a ales să trăiască într-un kibuț pentru a se bucura de haosul unei familii numeroase deoarece ea a crescut împreună cu ceilalți 5 frați și surori. În kibuțul Holit ea era responsabilă de organizarea festivalurilor, petrecerilor și sărbătorilor.

Academicianul israeliano-american Hayim Katsman, care a locuit în Holit, a fost mereu un pacifist, după cum povestesc frații săi.  

Și Adrienne Neta din kibuțul Be’eri „și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe alți oameni, de toate rasele și genurile, în meseria ei de asistentă medicală”, a explicat fiul său.

Fiica lui Troen și Katsman a fost ucisă în atac. Neta lipsește din kibuțul Be’eri, o comunitate de aproximativ 1.000 de locuitori aflată în apropiere de Gaza, cunoscută pentru tipografia de succes și galeriile de artă, unde au fost găsite peste 100 de cadavre.

Kfar Aza este un alt kibuț cu circa 765 de membri, care găzduiește o afacere de succes cu plastic, având o cifră de afaceri anuală de 300 de milioane de dolari și o companie de sunet și iluminat care a asigurat echipamentele pentru spectacole susținute de The Rolling Stones, Radiohead, Britney Spears, Guns N' Roses, Rihanna și Justin Timberlake.

Armata israeliană a spus că acesta a fost locul unui „masacru” de femei, copii și bătrâni „uciși brutal într-un mod de acțiune asemănător cu al ISIS”.

„Multe dintre persoanele care locuiau acolo credeau în pace, coexistență și respect reciproc, și aveau prieteni în Gaza”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, potrivit CNN

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: kibut evrei hamas Israel