x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frig și întuneric. Kievul intră în cea mai cumplită iarnă din istorie

Frig și întuneric. Kievul intră în cea mai cumplită iarnă din istorie

de Şerban Mihăilă    |    22 Noi 2022   •   07:15
Frig și întuneric. Kievul intră în cea mai cumplită iarnă din istorie

Când se întrerupe curentul, apartamentele aflate la etajele superioare ale blocurilor din capitala ucraineană devin capcane mortale - fără lumină, fără apă și fără niciun lift cu care oamenii să se poată salva, dacă rachetele rușilor se aud în apropiere. Chiar și atunci când revine curentul, acesta nu merge niciodată mult timp. „Știm că iarna poate fi lungă, rece și întunecată, dar suntem pregătiți să rezistăm. Suntem gata să trăim fără lumină, dar nu cu rușii!”, susțin, însă, locuitorii Kievului.

„Loviturile rusești scufundă Ucraina în epoca de piatră!”, spune Anastasia Pirozhenko, o tânără intervievată de agenția AP, care a realizat un reportaj în capitala ucraineană, devastată de rachetele rușilor. 

În ultima perioadă, blocul ei de 26 de etaje a avut curent electric doar o jumătate de oră pe zi. Tânăra afirmă că aceste „condiții militare de trai” i-au alungat pe ea și pe soțul ei din apartament. 

„Clădirea noastră este cea mai înaltă din zonă și este o țintă excelentă pentru rachetele rusești, așa că ne-am părăsit apartamentul, aflat la etajul 21, mutându-ne în casa părinților noștri și ne pregătim pentru cea mai grea iarnă din viața noastră!”, mai susține tânăra de 25 de ani.

Anastasia Pirozhenko stă acum cu mama sa într-un mic apartament din Kiev, în care locuiesc, în acest moment, cinci persoane. Familia are o casă din lemn într-un sat din apropierea Kievului și a pregătit deja lemne de foc, în cazul unei evacuări forțate.

Rușii distrug rețeaua electrică

Situația din capitala Ucrainei și din alte orașe mari ale țării s-a deteriorat în mod dramatic, după ce rușii au pierdut orașul Herson și au modificat cu cinism strategia de atac, odată cu instalarea iernii.

În urmă cu o săptămână, Moscova a ordonat declanșarea celor mai puternice atacuri cu rachete asupra rețelei electrice a Ucrainei. „Ukrenergo”, operatorul ucrainean al rețelei de stat, a anunțat deja că 40% din populația țării se confruntă cu dificultăți, din cauza avarierii a cel puțin 15 centre energetice majore de pe întreg teritoriul Ucrainei.

Avertizând că întreruperile de energie electrică ar putea dura de la câteva ore la câteva zile, „Ukrenergo” a transmis: „Avem nevoie de rezistență și curaj în această iarnă!”.

„Ukrenergo” a precizat într-un comunicat că „mii de kilometri de linii-cheie de înaltă tensiune nu funcționează”, afectând întreaga țară. Operatorul rețelei electrice de stat a publicat o fotografie a unei stații de transformare, care a fost distrusă de o rachetă rusească, lăsând aproximativ 400.000 de persoane fără curent electric. 

Potrivit comunicatului, „există acum zeci de astfel de transformatoare în sistemul energetic. Acest echipament nu poate fi înlocuit rapid.”.

După atacurile cinice ale rușilor, de săptămâna trecută, președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate. „Restabilirea rețelelor și a capacităților tehnice de aprovizionare, deminarea liniilor de transmisie a energiei electrice și reparațiile se desfășoară non-stop!”, a adăugat el.

Pene de curent au fost programate, duminică seară, în 15 regiuni și în orașul Kiev. „Ukrenergo” a mai anunțat că întreruperi de energie urmează să fie programate de acum înainte în fiecare regiune.

La rândul lui, primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a avertizat pe locuitorii orașului că trebuie să fie pregătiți să reziste în fața unei potențiale pene de curent. „Nu-mi place să vorbesc despre asta, dar trebuie să fiu pregătit pentru situațiile în care nu mai avem electricitate și suntem confruntați cu pene de curent, lipsa apei, lipsa încălzirii, lipsa serviciilor și a comunicării!", a mărturisit Klitschko pentru AP.

Frigul, de partea lui Putin

Un val brusc de frig, precum și prima ninsoare au complicat semnificativ situația la Kiev, unde temperaturile coboară deseori sub zero grade în lunile de iarnă. 

Frigul îi forțează pe oameni să își pornească aparatele de încălzire, ceea ce crește drastic sarcina în rețea și face ca întreruperile de curent să fie mai lungi. Având în vedere scăderea temperaturilor, autoritățile din Kiev au anunțat că vor înființa puncte de încălzire comunitare.

Pregătiri urgente

În orașul cu trei milioane de locuitori, oficialitățile municipale au identificat 528 de puncte de urgență. Aici, locuitorii vor putea să se încălzească, să bea ceai, să își reîncarce telefoanele și să primească orice ajutor necesar. Punctele de încălzire vor fi dotate cu surse de energie autonome.

Primarul Vitali Klitschko a vorbit și el despre măsurile luate pentru contracararea întreruperilor de energie, odată cu venirea frigului. „Ne-am pregătit și am cerut generatoare electrice de la partenerii noștri, pe care ei ni le trimit. Pentru această perioadă, avem o rezervă de motorină și de petrol. Avem și medicamente.”, a precizat el pentru AP. 

Mulți locuitori ai Kievului au început să lase cutii cu alimente, lanterne și power bank-uri în lifturi, pentru situațiile în care cineva ar rămâne blocat într-un ascensor, o perioadă lungă de timp. Din cauza lipsei de electricitate, transportul public este întrerupt, multe magazine mici rămân închise, iar unele instituții medicale nu pot funcționa decât la o capacitate limitată.

Sănătatea și învățământul, în voia sorții 

Medicul stomatolog Viktor Turakevici mărturisește pentru AP că a fost nevoit să amâne programările pacienților săi „pentru o perioadă nedeterminată”, deoarece fără electricitate clinica sa din centrul Kievului nu poate funcționa nici măcar în timpul zilei, iar generatorul va ajunge abia peste câteva săptămâni.

„Nu putem primi nici măcar pacienți cu dureri acute de dinți. Oamenii trebuie să sufere și să aștepte mult timp, deoarece lumina se aprinde doar câteva ore pe zi.”,  spune Turakevici. „Prețurile generatoarelor au crescut vertiginos, dar chiar și cu bani, acestea nu sunt ușor de obținut.”, adaugă el. 

Majoritatea spitalelor din Kiev au primit deja generatoare și încă nu există pene de curent acolo. Spitalul „Oleksandrivska”, cel mai mare și mai vechi din centrul Kievului, a raportat că nu a anulat operațiile programate, deoarece a primit generatoare electrice din Franța. Generatoare au fost furnizate, de asemenea, instituțiilor de învățământ și serviciilor sociale.

„Astfel de facilități sunt o prioritate pentru noi, iar majoritatea sunt dotate cu surse de energie autonome.”, declara recent șeful „Ukrenergo”, Volodimir Kudritski. Cu toate acestea, activitatea multor școli din Kiev a fost perturbată semnificativ, lipsa electricității ducând la întreruperi ale Internetului, care fac aproape imposibil învățământul de la distanță.

Iaroslav, în vârstă de 8 ani, a încetat să mai meargă la școala sa din cartierul Vinohradar din Kiev, după ce un atac cu rachete a aruncat în aer toate ferestrele instituției și a avariat un adăpost de acolo.

„Majoritatea copiilor studiau de la distanță, dar acum nu mai este posibil să facă acest lucru.”, afirmă mama lui Yaroslav, Olena, care a cerut ca numele său de familie să nu fie dezvăluit, din rațiuni de siguranță. „Încercăm să protejăm copiii de ororile războiului, dar frigul și lipsa de energie electrică împiedică foarte mult acest lucru.”, spune femeia, într-un interviu telefonic acordat agenției americane de presă. 

Atacuri cinice și inutile

Analiștii militari susțin că atacurile cu rachete rusești asupra industriei energetice nu afectează în niciun fel înaintarea cu succes a armatei ucrainene în sud și nici situația de pe câmpul de luptă, în general.

„Rușii nu pot învinge pe câmpul de luptă și, prin urmare, folosesc frigul și întunericul ca armă contra populației civile, încercând să semene panică, depresie și să-i demoralizeze pe ucraineni!”, declară Volodimir Fesenko, expert în cadrul grupului de reflecție „Penta Center” din Kiev, citat de AP.

Președintele rus, Vladimir Putin, „suferă înfrângeri pe câmpul de luptă și are nevoie urgentă de o pauză militară, motiv pentru care îl forțează într-un mod atât de sălbatic pe Zelenski să negocieze”, spune el.

Analistul crede că Moscova încearcă, de asemenea, să pună presiune asupra sprijinului occidental pentru Ucraina, deoarece UE și SUA vor fi forțate să extindă pachetele de ajutor pentru un Kiev înghețat, pe fondul nemulțumirilor interne tot mai mari, provocate de frig.

„Putin încearcă să facă în așa fel încât prețul susținerii Ucrainei să fie prea mare - acest lucru se aplică atât la bani, cât și la un posibil nou flux de refugiați către Europa, dintr-o țară înghețată.”, susține Fesenko.

„Știm că iarna poate fi lungă, rece și întunecată, dar suntem pregătiți să rezistăm. Suntem gata să trăim fără lumină, dar nu cu rușii!”, afirmă însă Anastasia Pirozhenko, tânăra care s-a mutat cu mama sa într-un mic apartament din Kiev, de teama rachetelor rusești.  

 

×
Subiecte în articol: kiev iarnă ucraina razboi