x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul ia din teritoriul Republicii Moldova

Kievul ia din teritoriul Republicii Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    23 Mai 2008   •   00:00

DISPUTE. Relaţiile moldo-ucrainene s-au tensionat brusc
Relaţiile moldo-ucrainene riscă să se înrăutăţească brusc în perioada imediat următoare din cauza unei dispute privind construirea de către Ucraina a centralei hidroelectrice la Dnestrovsk.




DISPUTE. Relaţiile moldo-ucrainene s-au tensionat brusc

Corepondenţă din Chişinău

Relaţiile moldo-ucrainene riscă să se înrăutăţească brusc în perioada imediat următoare din cauza unei dispute privind construirea de către Ucraina a centralei hidroelectrice la Dnestrovsk.

Chişinăul acuză Kievul că-şi construieşte centrala pe teritoriul moldovean şi a cerut fie dărîmarea ei, fie gestionarea în comun a acesteia. La rîndul său, Ucraina a reacţionat la reproşul autorităţilor moldovene în stilul Gazprom-ului rus..., anunţînd o majorare cu 50% a preţului pentru energia electrică livrată Moldovei.

Ucraina vrea să-şi însuşească, în tăcere, aproape 17 hectare de teritoriu moldovenesc pe care construieşte această centrală hidroelectrică. De mai bine de un deceniu, construcţia centralei are loc aproape pe furiş. Puţin cîte puţin, această unitate economică a intrat adînc şi în malul moldovenesc al Nistrului, iar, cînd autorităţile de la Kiev, au anunţat că centrala urmează să fie dată în exploatare pînă la sfîrşitul anului, Chişinăul a început măsurătorile şi a constatat că are centrală la Dnestrovsk. Autorităţile moldovene susţin că patrimoniul centralei de pe malul drept al Nistrului aparţine Moldovei şi au cerut Ucrainei să-i recunoască Moldovei dreptul de proprietate.

FĂRĂ HOTAR. Kievul are însă un avantaj la aceste negocieri ­ faptul că părţile încă nu au demarcat hotarul în acea zonă. Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a susţinut o conferinţă de presă în legătură cu acest conflict, în cadrul căreia a menţionat că "Ucraina vrea ca hotarul din regiunea centralei să fie delimitat astfel încît întreg nodul de acumulare să se afle pe teritoriul Ucrainei. Moldova, însă, insistă ca hotarul să fie marcat prin mijlocul nodului de acumulare".

Într-un interviu acordat publicaţiei Nezavisemaia Moldova, ministrul moldovean al Economiei, Igor Dodon, a declarat că Guvernul de la Chişinău nu va rata şansa de a deveni coproprietar al centralei de la Dnestrovsk. În caz contrar, respectiva unitate economică va fi pusă în dificultate de a activa.

Deşi se declară uimit de reacţia oficialului moldovean, diplomatul ucrainean a lăsat să se înţeleagă că, dacă Chişinăul va recunoaşte dreptul exclusiv de proprietate al Ucrainei asupra centralei de la Dnestrovsk, atunci şi Ucraina ar putea recunoaşte proprietăţile Moldovei de pe teritoriul Ucrainei (fabrici de vin şi sanatorii). Serghei Pirojkov a precizat că "la începutul anilor ’90, Ucraina a propus finalizarea proiectului în parteneriat, dar Moldova a refuzat. Astfel, Kievul a rezolvat problemele de construcţie de unul singur".

Ministrul moldovean al Economiei, Igor Dodon, s-a întîlnit marţi la Kiev cu ministrul Combustibilului şi Energeticii al Ucrainei, Iurii Prodan. Dodon a revenit însă la Chişinău cu o veste proastă: Ucraina a anunţat majorarea preţului de livrare a energiei electrice Republicii Moldova cu 50%. Singurul avantaj pe care l-a obţinut ministrul moldovean a fost ca această majorare să aibă loc treptat, astfel încît preţul final de achiziţie să fie de 6,2 cenţi pentru 1 kWh de energie importată, faţă de preţul actual, de 4 cenţi.

×
Subiecte în articol: externe moldova ucraina