DE NECREZUT - Pe liderul Coreii de Nord l-a lovit modestia
Considerand ca imaginea sa este prea expusa si ca s-a cam exagerat cu cultul personalitatii, presedintele Kim Jong-il a cerut ca
portretele sale, de dimensiuni considerabile, sa fie date jos de pe cladirile publice.
IRINA CRISTEA
|
CU PICATURA. De-acum incolo, imaginea lui Kim Jong-il le va fi administrata cu moderatie nord-coreenilor |
Intr-o tara unde portretele presedintelui nu lipsesc de pe nici o cladire publica, din nici o sala de clasa sau de protocol si din nici o piata, disparitia catorva astfel de tablouri are darul de a-i deruta atat pe localnici, cat si pe putinii diplomati straini primiti acolo. Iar cand tara cu pricina este Coreea de Nord, iar presedinte este faimosul Kim Jong-il, speculatiile sunt gata, mai ales ca regimul de la Phenian este vestit pentru zgarcenia cu care ofera orice tip de informatii.
Un diplomat rus a povestit agentiei Itar-Tass ca a vazut cu ochii lui "minunea". Prezent la o receptie a Ministerului de Externe de la Phenian, diplomatul a observat ca de pe pereti lipsesc portretele presedintelui si ca singurele imagini erau cele ale tatalui acestuia, Kim Ir Sen. "Acolo unde stiam ca e un mare portret al lui Kim Jong-il ramasesera doar o urma dreptunghiulara pe peretele galbui si cuiul de care atarnase tabloul", a spus diplomatul rus.
O alta sursa, citata de aceasta data de agentia France Presse, a spus ca si la Palatul Cultural al Poporului au ramas doar urmele portretelor presedintelui. Informatiile, confirmate si de agentia
sud-coreeana Yonhap, pareau sa confirme zvonurile privind slabirea autoritatii lui Kim Jong-il. Retras la uriasa sa resedinta din Phenian, liderul comunist aproape ca nu mai daduse vreun semn de viata, iar aparitiile sale publice erau tot mai rare.
ORDIN PREZIDENTIAL. Misterul s-a risipit insa ieri. Considerand ca imaginea sa este prea expusa si ca s-a cam exagerat cu cultul personalitatii, presedintele Kim Jong-il a cerut el insusi ca portretele sale, de dimensiuni considerabile, sa fie date jos de pe cladirile publice. Numai portretele tatalui sau, Kim Ir Sen, campionul absolut al cultului personalitatii, vor ramane omniprezente in Coreea de Nord. Cererea liderului comunist a devenit ordin, deci litera de lege, in urma cu trei saptamani, potrivit informatiilor transmise de agentia de presa
sud-coreeana. Portretele sale vor fi ridicate atat din spatiile publice, cat si din casele oamenilor. Chiar in ziua in care aceste informatii au devenit publice, Phenianul a tinut sa dezminta si zvonurile privind o eventuala boala sau slabire a autoritatii sale. Potrivit agentiei oficiale de stiri, Kim Jong-il a inspectat o garnizoana militara, in compania mai multor inalti responsabili cu apararea. Stirea nu precizeaza data cand a avut loc inspectia.
MODELUL NIAZOV. Kim Jong-il nu este singurul dictator care se arata lovit, brusc, de modestie. Un alt presedinte vestit prin grandomanie si cultivarea cultului personalitatii, turkmenul Saparmurat Niazov, a cerut, anul acesta, ca portretele lui sa fie scoase de pe cladiri si din salile de clasa, declarandu-se satul sa-si vada chipul oriunde se uita.