Grupul american Eastman Kodak, un nume emblematic in industria fotografiei, se pregateste sa solicite protectie potrivit legii falimentului daca nu va reusi sa vanda portofoliul de brevete de inventii, informeaza MEDIAFAX, care citeaza Wall Street Journal (WSJ).
Compania este in discutii cu potentiali creditori pentru a obtine finantare de un miliard de euro, bani care sa-i permita sa-si continue operatiunile in timpul procedurilor de faliment, scrie WSJ.
Cererea de faliment sub Capitolul 11 al legislatiei privind falimentul din SUA ar putea fi depusa inca din ianuarie, cel mai tarziu la inceputul lunii februarie, noteaza WSJ. Capitolul 11 permite reorganizarea sau restructurarea unei companii in timpul procedurilor de faliment.
Actiunile Kodak s-au prabusit cu 28% la bursa de la New York in urma aparitiei informatiilor, la 47 de centi pe titlu.
Investitorii par sceptici ca firma mai poate reusi o vanzare rapida a brevetelor sau poate obtine o linie de finantare de urgenta.
Reprezentantii Kodak au refuzat sa comenteze informatiile, calificandu-le drept zvonuri si speculatii.
Compania a avertizat in noiembrie ca ar putea da faliment in acest an daca nu va reusi sa atraga finantare de 500 milioane de dolari sau sa vanda brevetele.
Vanzarile de produse de consum ale Kodak nu au tinut pasul cu cheltuielile uriase ale companiei, care are sucursale si angajati in intreaga lume.
O sursa apropiata discutiilor a declarat pentru WSJ ca directorii executivi al Kodak au discutat in decembrie, intr-o sedinta a Consiliului de Administratie la care au participat atat conducerea grupului, cat si o echipa de consultanti, despre modalitati de finantare in timpul derularii procedurilor de faliment daca incercarile de a vinde brevetele vor esua.
Kodak a scos la vanzare inca din luna iulie a anului trecut cele 1.100 de brevete digitale pe care le detine, cu sprijinul bancii de investitii Lazard.
WSJ scrie ca grupul nu a renuntat la incercarile de a vinde brevetele, care ar putea fi scoase la licitatie sub supravegherea unei instante judecatoresti in cazul intrarii in faliment.
Kodak a inventat in 1975 camera digitala, prototipul de marimea unui prajitor de paine fiind capabil sa fotografieze alb-negru.
Compania nu a reusit insa sa monetizeze inovatia, lansand foarte tarziu, acum zece ani, o gama de camere digitale destinate consumatorilor, doar dupa ce afacerile de baza cu film fotografic intrasera pe o panta descendenta.
Marti, Kodak a avertizat ca actiunile sale ar putea fi delistate de la bursa de la New York daca nu va reusi sa inregistreze o crestere semnificativa a pretului in urmatoarele sase luni.
Kodak mai avea lichiditati de 862 milioane de dolari la sfarsitul lunii septembrie, de la 1,4 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2010.