x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo :Din decembrie, acord ori independenţă

Kosovo :Din decembrie, acord ori independenţă

de George Daniel Ripa    |    11 Oct 2007   •   00:00
Kosovo :Din decembrie, acord ori independenţă
Sursa foto: SANG TAN/

Premierul kosovar a anunţat că Provincia işi va proclama independenţa in decembrie, in cazul in care nu se va incheia un acord in acest sens cu Belgradul.

Premierul kosovar a anunţat că Provincia işi va proclama independenţa in decembrie, in cazul in care nu se va incheia un acord in acest sens cu Belgradul.


Provincia Kosovo işi va proclama independenţa la căteva zile după expirarea datei-limită, 10 decembrie, pentru negocierile pe tema statutului provinciei, in cazul in care nu va fi incheiat un acord, a declarat ieri la Londra premierul provinciei, Agim Ceku, informează AFP. "Trebuie să existe un Kosovo independent inainte de 10 decembrie", a declarat oficialul kosovar, inflamănd şi mai mult spiritele din jurul celei mai delicate probleme europene din acest moment. Agim Ceku a făcut aceste declaraţii intr-o conferinţă de presă la sediul Ministerului de Externe de la Londra, după o intrevedere cu şeful Diplomaţiei britanice, David Miliband. "Este vorba de căteva zile, nu de săptămăni şi nici luni, după această dată", a intărit premierul provinciei sărbe. "Am primit confirmarea unui sprijin fără rezerve din partea Londrei", este o altă declaraţie-şoc a oficialului kosovar. "Am dori să beneficiem de tot sprijinul statelor membre UE, insă am spus clar că nu suntem dispuşi să aşteptăm pănă cănd ele vor fi pregătite pentru independenţa noastră", a mai spus Ceku.

NEGOCIERI. In prezent se poartă negocieri bilaterale intre Serbia şi Kosovo, sub supravegherea unui reprezentant al UE, unul al SUA şi unul al Federaţiei Ruse. Termenul-limită este 10 decembrie, insă, in ciuda acestui lucru negocierile nu au progresat deloc, datorită poziţiei intransigente a fiecărei părţi. Moscova se opune dur independenţei provinciei, idee reluată şi ieri, la Kremlin, de preşedintele Vladimir Putin, in cadrul intălnirii cu omologul său francez, Nicholas Sarkozy. Ruşii ameninţă voalat Occidentul prin faptul că leagă independenţa Kosovo de statutul juridic al provinciilor separatiste din spaţiul postsovietic. "Un eşec al negocierilor ar genera instabilitate in Kosovo, in Balcani şi alte regiuni", a avertizat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin.

Unitate

"In privinţa Provinciei Kosovo, este foarte important ca Europa să rămănă unită şi ca discuţia cu prietenii noştri ruşi să rămănă deschisă pentru rezolvarea acestei probleme europene"

Nicholas Sarkozy,preşedintele Franţei

george.ripa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe kosovo