x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo nu mai cântă... a început să ţipe

Kosovo nu mai cântă... a început să ţipe

de Mile Carpenisan    |    19 Feb 2008   •   00:00
Kosovo nu mai cântă... a început să ţipe

Corespondenţă specială din Priştina
Zilele de sărbătoare s-au terminat. Albanezii sunt obosiţi după atâtea ore de euforie. Străzile nu mai sunt la fel de pline cum au fost la sfârşitul săptămânii. Se mai văd doar steagurile Albaniei atârnate pe toate clădirile şi gardurile.

• Corespondenţă din Chişinău: Independenţa Kosovo, comentată în tăcere la Chişinău şi la Tiraspol



Corespondenţă specială din Priştina
Zilele de sărbătoare s-au terminat. Albanezii sunt obosiţi după atâtea ore de euforie. Străzile nu mai sunt la fel de pline cum au fost la sfârşitul săptămânii. Se mai văd doar steagurile Albaniei atârnate pe toate clădirile şi gardurile. A venit acum timpul ca şi glasul sârbilor să fie mai ridicat. În toate enclavele din Kosovo, oamenii au ieşit pe străzi cu pancarte şi fluturând drapelul Serbiei. Dacă pe feţele albanezilor se lărgea un zâmbet de mulţumire zilele trecute, acum sârbii au privirile încruntate şi sunt negri de supărare.


 

 

Mile Carpenisan
NU Vå DåM KOSOVO! Zeci de mii de sârbi s-au adunat ieri pe străzi şi în pieţe şi au strigat într-un glas: "Kosovo e pământ sfânt sârbesc". La Kosovska Mitrovica, mii de demonstranţi au ocupat piaţa centrală a oraşului. De acolo s-au îndreptat într-un marş de protest până pe malul râului Ibar, care desparte zona sârbă de cea albaneză. Poliţiştii şi militarii KFOR au fost în alertă maximă, mai ales după incidentul de duminică seară, când patru grenade au fost aruncate asupra sediilor unor instituţii internaţionale. Demonstranţii au sfâşiat mai multe steaguri americane şi albaneze, iar altora le-au dat foc. Între timp, la Gracanica, una dintre cele mai mari enclave din regiune, câteva mii de sârbi s-au strâns în curtea mânăstirii ortodoxe. Au ascultat discursul reprezentanţilor etniei şi au scandat în permanenţă împotriva albanezilor, a independenţei şi a Occidentului. Au strigat chiar şi la militarii suedezi înarmaţi până în dinţi, care au venit să se asigure că situaţia nu va scăpa de sub control. Pentru sârbi, aceştia vor rămâne forţe de ocupaţie care trebuie să plece.


"HAI, PLECåM SAU NU MAI STåM". În Kosovo au venit special să-i susţină pe sârbii de aici reprezentanţi ai guvernului şi parlamentului de la Belgrad. Autorităţile sârbe au încercat în permanenţă să îi convingă pe localnici să rămână în zonă orice s-ar întâmpla. "Numai aşa putem păstra controlul asupra teritoriului nostru. Când nu va mai fi picior de sârb pe aici, nu mai avem cum să spunem că e ţara noastră. Belgradul va face tot ce îi stă în putinţă să îi ajute pe aceşti oameni să nu le lipsească nimic", a declarat pentru Jurnalul Naţional Zvonko Stevic, deputat în parlamentul Serbiei. Pe de altă parte, oamenii sunt total dezamăgiţi de situaţia în care s-a ajuns şi susţin că nu mai au nici un viitor aici. "Oricât am lupta noi pentru Kosovo şi Serbia, albanezii nu ne vor lăsa să mai stăm aici. Kosovo este pe zi ce trece tot mai mult în mâna albanezilor. Vin cu sume imense, pe care le oferă sârbilor să îşi vândă casele şi să plece. Ne cumpără. Noi parcă am şi sta, dar cred că vom pleca dacă nu se rezolvă nimic. Aici nu mai e de trăit, o să facă tot posibilul să ne distrugă. Ne lasă fără curent şi fără căldură zilnic, şi atunci mă gândesc că pentru mine şi familia mea mai bine vând când vin cu banii gramadă albanezii şi plec din zona asta definitiv", spune Milorad Vukicevici din Gracanica. În asemenea condiţii, sârbii nu mai pot acum decât să protesteze atât timp cât situaţia este încă neclară. Un lucru rămâne sigur – nu mai vor război.

×
Subiecte în articol: externe kosovo