x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo nu şi-a negociat soarta

Kosovo nu şi-a negociat soarta

de Sînziana Stancu    |    29 Noi 2007   •   00:00

Albanezii şi sărbii nu au reuşit să ajungă la un acord in privinţa statutului provinciei Kosovo, a anunţat ieri preşedintele kosovar de etnie albaneză, Fatmir Sejdiu

Albanezii şi sărbii nu au reuşit să ajungă la un acord in privinţa statutului provinciei Kosovo, a anunţat ieri preşedintele kosovar de etnie albaneză, Fatmir Sejdiu, citat de BBC. Negocierile intre delegaţiile albaneză şi sărbă s-au desfăşurat la Baden, in Austria, ieri aflăndu-se in cea de-a treia zi şi ultima. "Regret să vă informez că nu există un acord cu sărbii", a anunţat Sejidu, exprimăndu-şi astfel regretul pentru faptul că reglementarea statutului provinciei sărbe a ratat şi "ultima şansă" de a ajunge la un compromis.

ANULARE. La negocieri au participat şi delegaţii din SUA, Rusia şi Uniunea Europeană, iar raportul negocierilor de la Baden va fi prezentat Naţiunilor Unite pănă la data de 10 decembrie, cănd Kosovo vrea să-şi proclame unilateral independenţa, in lipsa unui compromis intre comunităţile albaneză şi sărbă din provincie, ce ar putea fi găsit pănă atunci. Premierul sărb Vojislav Kostuniţa declarase, la inceputul discuţiilor de la Baden, că independenţa cerută de albanezii majioritari din Kosovo nu poate fi obţinută legal printr-o declaraţie unilaterală a acestora. Minoritatea sărbă şi guvernul de la Belgrad se opun categoric acestei manevre, iar preşedintele sărb, Boris Tadici, a anunţat, de altfel, că "Serbia va anula" orice decizie unilaterală a albanezilor privind independenţa provinciei sărbe. In ultimii opt ani, Kosovo a fost administrat de ONU, iar forţele armate sărbe au fost obligate să părăsească regiunea, după bombardamentele NATO din 1999.

×
Subiecte în articol: externe