Cu 140 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi 23 de abţineri, Parlamentul din Sofia a recomandat Guvernului să fie declanşată la Bruxelles procedura de repunere în funcţiune a reactoarelor 3 şi 4 de la Kozludui.
Propunerea a fost sprijinită de grupurile parlamentare ale Partidului Socialist, Partidului Etnicilor Turci şi al Musulmanilor, Mişcării "Înainte" şi ale unor deputaţi independenţi şi ultranaţionalişti. Motivul este grava criză economică şi financiară ce afectează Bulgaria. A fost respinsă propunerea ultranaţionaliştilor din partidul "Ataka" privind repornirea tuturor celor patru reactoare mai vechi.
Reprezentanţi ai Mişcării pentru stabilitate şi progres – cea de-a treia componentă a coaliţiei de centru stângă, au avertizat că în acest mod Bulgaria îşi va retrage practic semnătura sub acordul de aderare la Uniunea europeană.
ORIENTARE NEOCOMUNISTĂ
Liderul UFD Martin Dimitrov a declarat că opinia publică este deviată de la probleme mai importante, precum criza gazelor, în urma căreia Bulgaria a pierdut sute de milioane de euro şi compensaţiile datorate de concernul "Gazpromă. Guvernul Stanişev a pus ţara într-o dependenţă energetică totală faţă de Rusia, iar votul de astăzi pune în evidenţă orientarea antieuropeană a majorităţii neocomuniste.
Fostul premier Ivan Kostov a declarat că Uniunea Europeană nu va permite repunerea în funcţiune a reactoarelor sovietice vechi şi guvernul cunoaşte foarte bine acest lucru. Ridicarea problemei la Bruxelles face parte din jocurile politice şi reprezintă începutul campaniei foştilor comunişti pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc în vara acestui an. Orice noi sancţiuni ale Comisiei Europene, prin care urmează a fi pedepsită corupţia guvernanţilor, vor putea fi prezentate drept o
reacţie la aşa-zisa iniţiativă Kozludui.
SITUAŢIE CONTROVERSATĂ
Un alt fost premier, Ştefan Sofianski, a spus la rândul său că în energetică nu există o situaţie de criză şi că, în concluzie, nu sunt nici motive pentru a se cere repunerea în funcţiune a reactoarelor în conformitate cu articolul 36 din Acordul de aderare.
Preşedintele comisiei energetice, Ramadan Atalai, a anunţat că în 30 de zile un reactor va putea fi repornit şi va avea combustibil pentru cel puţin cinci luni – perioada în care va fi realizat un profit de 130 de milioane de euro. Fostul director al centralei, Iordan Iordanov, însă a spus că pentru repornirea unui reactor este nevoie de cel puţin trei luni.
Citește pe Antena3.ro