În condițiile în care economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Putin a ripostat pe 23 martie la adresa Occidentului, ordonând ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble.
Această măsură a forțat Germania, cea mai mare economie europeană, să declare miercuri un "avertisment timpuriu" că s-ar putea îndrepta spre o situație de urgență în materie de aprovizionare. Anul trecut, Germania a importat 55% din gazul său din Rusia.
În cel mai puternic semnal de până acum că Rusia ar putea pregăti un răspuns și mai dur la sancțiunile Occidentului, președintele parlamentului, Viaceslav Volodin, a sugerat miercuri că aproape toate exporturile de energie și de mărfuri ale Rusiei ar putea fi în curând taxate în ruble.
Întrebat despre comentariile lui Volodin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Aceasta este o idee la care ar trebui să se lucreze cu siguranță".
"Este foarte posibil să fie elaborată", a spus Peskov despre această propunere.
Peskov a declarat că rolul dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial a fost deja afectat și că o mișcare de stabilire a prețului celor mai mari exporturi ale Rusiei în ruble ar fi "în interesul nostru și al partenerilor noștri".
Europa, care importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia și plătește în mare parte în euro, spune că gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul de a rediscuta contractele.
"Dacă vreți gaz, găsiți ruble", a declarat Volodin într-o postare pe Telegram. "În plus, ar fi corect - acolo unde este benefic pentru țara noastră - să lărgim lista de produse de export la care se practică prețul în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.".
Rusia exportă în fiecare an în Europa gaze naturale în valoare de câteva sute de miliarde de dolari. Euro reprezintă 58% din exporturile Gazprom, 39% în dolari americani și aproximativ 3% în lire sterline, potrivit companiei.
Peskov a declarat că Rusia va da timp cumpărătorilor să treacă la ruble.
Totuși, modul exact în care ar putea fi efectuate plățile a rămas neclar încă de miercuri. Rusia încearcă atât să susțină rubla, cât și, pe termen lung, să reducă dominația dolarului în stabilirea prețurilor la energie și mărfuri la nivel mondial.
Pentru a avea vreo speranță de a reuși acest lucru, Rusia ar avea nevoie de ajutor din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii.
(sursa: Mediafax)