Kremlinul avertizează: Publicarea transcriptului discuţiilor Trump-Putin trebuie să aibă acordul Moscovei
Kremlinul a avertizat că administraţia americană va fi obligată să obţină consimţământul Moscovei înainte de a publica transcriptul convorbirilor telefonice dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, potrivit Reuters şi mass-media ruse.
Anunţul Moscovei survine în contextul în care preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, democratul Adam Schiff, a declarat în weekend că şi-ar dori să aibă acces la transcriptul convorbirilor telefonice dintre preşedintele american şi alţi lideri străini, între care şeful statului rus.
Invitat la NBC, Schiff a spus că aceste documente ar fi necesare pentru a stabili dacă Donald Trump a prejudiciat securitatea naţională în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.
Întrebat despre această propunere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, (foto) a afirmat că Rusia ar fi dispusă să discute acest aspect cu Washingtonul, dacă administraţia americană i-ar „trimite un semnal”. Dar, a adăugat el, astfel de dezvăluiri nu se potrivesc cu practicile diplomatice obişnuite.
„Desigur, publicarea lor este într-un fel posibilă numai printr-un acord între părţi”, a insistat Peskov.
„Poate pentru a fi mai exact, practicile diplomatice nu vizează în general acest tip de publicare. Dacă americanii ne vor trimite anumite semnale, le vom discuta”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.
Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, a lansat săptămâna trecută o anchetă oficială de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, în vederea declanşării procedurii de destituire, o premieră după ce Bill Clinton a fost acuzat, în 1998, de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei în cazul scandalului legat de stagiara Casei Albe, Monica Lewinsky.
Demersul iniţiat de democraţi marţea trecută se bazează pe dezvăluiri privind o convorbire telefonică între Trump şi noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, la 25 iulie.
Preşedintele american este acuzat că a exercitat presiuni asupra interlocutorului său pentru ca justiţia ucraineană să deschidă o anchetă asupra lui Joe Biden, candidat la învestitura democrată în vederea prezidenţialelor de anul viitor, şi a fiului său Hunter Biden, care a lucrat pentru o companie de gaze din Ucraina, pe vremea când tatăl său avea funcţia de vicepreşedinte în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

Ştiri din .ro
7.000 de lei amendă după protestul din centrul Capitalei, fără respectarea regulilor
Valeriu Gheorghiţă: Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicată luni
Un studiu în Israel arată că vaccinul protejează împotriva cazurilor severe
Peste 45.000 de români, vaccinați în ultimele 24 de ore în România
Adrian Marinescu, despre momentul când „lucrurile vor fi mai echilibrate”
Schior accidentat în Munții Făgăraș
Clotilde Armand: Sporuri „flagrant discutabile” la Poliția Locală Sector 1
Șeful Ikea avertizează că tensiunile comerciale vor duce la creșterea prețurilor
OMS spune că pandemia a provocat mai multe „traume în masă” decât al doilea război mondial
Meghan Markle a dezvăluit de ce a decis să acorde un interviu realizatoarei Oprah Winfrey
Cristian Diaconescu este noul președinte al Partidului Mișcarea Populară
Modelul de relaxare a restricţiilor a eşuat în Cehia
Zeci de persoane protestează în Timișoara față de carantinarea orașului
VIDEO: Val de proteste NAȚIONALE împotriva vaccinării: Mii de oameni au ieșit pe strazi în Capitală și în țară
