x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul avertizează: Publicarea transcriptului discuţiilor Trump-Putin trebuie să aibă acordul Moscovei

Kremlinul avertizează: Publicarea transcriptului discuţiilor Trump-Putin trebuie să aibă acordul Moscovei

01 Oct 2019   •   20:10
Kremlinul avertizează: Publicarea transcriptului discuţiilor Trump-Putin trebuie să aibă acordul Moscovei

Kremlinul a avertizat că administraţia americană va fi obligată să obţină consimţământul Moscovei înainte de a publica transcriptul convorbirilor telefonice dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, potrivit Reuters şi mass-media ruse.

Anunţul Moscovei survine în contextul în care preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, democratul Adam Schiff, a declarat în weekend că şi-ar dori să aibă acces la transcriptul convorbirilor telefonice dintre preşedintele american şi alţi lideri străini, între care şeful statului rus.

Invitat la NBC, Schiff a spus că aceste documente ar fi necesare pentru a stabili dacă Donald Trump a prejudiciat securitatea naţională în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Întrebat despre această propunere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, (foto) a afirmat că Rusia ar fi dispusă să discute acest aspect cu Washingtonul, dacă administraţia americană i-ar „trimite un semnal”. Dar, a adăugat el, astfel de dezvăluiri nu se potrivesc cu practicile diplomatice obişnuite.

„Desigur, publicarea lor este într-un fel posibilă numai printr-un acord între părţi”, a insistat Peskov.

„Poate pentru a fi mai exact, practicile diplomatice nu vizează în general acest tip de publicare. Dacă americanii ne vor trimite anumite semnale, le vom discuta”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, a lansat săptămâna trecută o anchetă oficială de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump, în vederea declanşării procedurii de destituire, o premieră după ce Bill Clinton a fost acuzat, în 1998, de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei în cazul scandalului legat de stagiara Casei Albe, Monica Lewinsky.

Demersul iniţiat de democraţi marţea trecută se bazează pe dezvăluiri privind o convorbire telefonică între Trump şi noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, la 25 iulie.

Preşedintele american este acuzat că a exercitat presiuni asupra interlocutorului său pentru ca justiţia ucraineană să deschidă o anchetă asupra lui Joe Biden, candidat la învestitura democrată în vederea prezidenţialelor de anul viitor, şi a fiului său Hunter Biden, care a lucrat pentru o companie de gaze din Ucraina, pe vremea când tatăl său avea funcţia de vicepreşedinte în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

AGERPRES

×