Douăzeci de apartamente, o sută de mașini și zeci de mii de certificate de cadouri sunt doar câteva dintre premiile puse la bătaie de Kremlin pentru a-i ademeni pe ruși să voteze, la sfârșitul acestei săptămâni. După un an în care opoziția a fost reprimată fără milă, iar partidul „Rusia Unită”, al președintelui Vladimir Putin, s-a poticnit prin sondaje, autoritățile de la Moscova fac tot ce pot pentru a crește interesul și rata de participare a cetățenilor la alegerile parlamentare. Acestea sunt considerate însă aproape unanim de către electorat drept o farsă regizată de Kremlin.
Prin intermediul a numeroase anunțuri, oficialitățile promovează agresiv „un milion de premii” pentru rușii care vor utiliza votul electronic, în alegerile ce par să ofere încă de pe acum „Rusiei Unite” o nouă majoritate parlamentară, în pofida lipsei de popularitate a formațiunii politice protejate de Putin. În condițiile în care Alexei Navalnîi, principalul adversar al președintelui rus, a fost aruncat în spatele gratiilor, iar ceilalți lideri ai opoziției au fost trași pe tușă, criticii regimului de la Kremlin susțin că votul este organizat doar pentru a-i valida la putere în mod automat pe aliații lui Putin. Până acum, campania electorală a fost mai degrabă ternă, cu dezbateri difuzate târziu în noapte, iar moscoviții par să manifeste o lipsă aproape totală de entuziasm. „Nu avem nicio șansă reală. Știm toți acest lucru și am mai trăit asta”, a rezumat un tânăr rus, de 29 de ani, părerea generală despre alegerile parlamentare, care se vor derula de vineri până duminică. „Am fost de multe ori la vot, dar totul nu e altceva decât o farsă”, a adăugat el, citat de AFP. Votul va stabili componența celor 450 de locuri din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, unde „Rusia Unită” dispune în prezent de 334 de locuri. Celelalte poziții sunt ocupate de deputați fideli regimului, din „O Rusie Justă”, precum și de comuniști și de naționaliștii din „Partidul Democrat Liberal”, două formațiuni politice care, teoretic, fac parte din opoziție, dar nu-l critică aproape deloc pe Putin.
„Rusia Unită”, ținta frustrărilor
În circumstanțe normale, „Rusia Unită” ar avea o poziție extrem de vulnerabilă. Standardele de viață ale rușilor au scăzut constant în ultimul deceniu, fiind afectate serios și de declinul economic galopant provocat în ultimul an de pandemia de COVID-19. Veniturile nete ale rușilor au scăzut cu zece procente, din 2013, iar prețurile sunt în creștere, atingând o inflație de 6,7% în luna august. Măcinată de scandaluri de corupție, formațiunea „Rusia Unită” – botezată „Partidul Escrocilor și al Hoților” de către Navalnîi – a devenit principala țintă a frustrărilor exprimate de ruși. Un sondaj recent al institutului de stat „VTsIOM” a dezvăluit că mai puțin de 30% dintre cetățeni intenționează să voteze cu formațiunea politică a lui Putin, într-o scădere semnificativă față de cele 40-45 de procente cu care era creditată „Rusia Unită” cu câteva săptămâni înaintea ultimelor alegeri parlamentare, desfășurate în 2016. Cu toate acestea, opinia generală este că partidul lui Putin își va păstra majoritatea de două treimi în Dumă, suficientă pentru a schimba constituția, ca anul trecut, în cazul reformelor care îi permit acum liderului de la Kremlin să rămână la putere până în 2036.
Opoziția, reprimată
Motivul pentru care rezultatul procesului electoral parlamentar se cunoaște dinainte este explicat simplu de către Leonid Volkov, unul dintre principalii colaboratori ai lui Navalnîi: „Acestea nu sunt alegeri!”. „I-au exclus pe toți din cursă și au făcut imposibilă participarea altor candidați!”, declară Volkov, aflat acum în exil. De altfel, ultimul an a fost una dintre cele mai represive perioade din timpul celor două decenii de când la conducerea țării se află Putin. După ce a fost otrăvit cu gaz neurotoxic, în august 2020, Navalnîi s-a reîntors acasă în luna ianuarie, de la tratamentul din Germania. În Rusia, el a fost arestat imediat și întemnițat ulterior pentru mai mult de doi ani. Rețeaua sa de organizații a fost apoi interzisă, sub pretextul că este „extremistă”. Aliații lui Navalnîi au fost închiși, la rândul lor, iar câțiva dintre colaboratorii săi au reușit să fugă din țară. În același timp, autoritățile și-au intensificat presiunile asupra mass-media, domeniu în care o serie de instituții au fost catalogate drept „agenți străini”. Această etichetă a dus automat la restrângerea activității lor. Una dintre aceste instituții, site-ul de jurnalism de investigație „Proekt”, a fost declarată chiar „organizație indezirabilă”.
„Vot Inteligent”, spaima lui Putin
Toate aceste acțiuni de reprimare brutală a libertăților de exprimare au fost orchestrate de Kremlin, după ce partidele pro-Putin au suferit pierderi notabile într-o serie de alegeri locale. Dezastrul electoral al formațiunilor fidele președintelui rus a fost provocat de „Vot Inteligent”, un plan pus la punct de Navalnîi, după ce aliații săi au primit interdicția de a participa în cursele electorale. Strategia îi cheamă pe votanți să-l sprijine pe candidatul cel mai bine plasat în lupta contra adversarului său din partidul aflat la putere. Folosind această tactică, opoziția i-a lăsat fără locuri pe mulți candidați fideli Kremlinului, în timpul alegerilor pentru Parlamentul din Moscova, în 2019. Susținătorii lui Navalnîi intenționează să folosească „Vot Inteligent” și în alegerile din weekend, însă foarte mulți candidați alternativi, nealiați cu puterea, au fost opriți, la rândul lor, să candideze. În plus, site-ul utilizat pentru promovarea campaniei „Vot Inteligent” a fost blocat de către autorități.
„Kremlinul luptă cu toată forța contra «Vot Inteligent», deoarece anticipează posibilul impact al strategiei și este conștient că acesta ar putea fi uriaș”.
Leonid Volkov