Potrivit Ziarului Financiar, Georgieva a fost numită director general al FMI în 2019 şi este a doua femeie care deţine acest rol. În timp ce „vântul schimbării” asupra rolurilor femeilor s-a produs, a existat un „pas înapoi” în egalitatea de gen în ultimii ani, a spus şeful FMI.
„Pandemia, apoi războiul, apoi criza costului vieţii – au rănit pe toată lumea, dar au rănit cel mai mult femeile”, a spus Georgieva.
Problemele care trag femeile înapoi sunt „macro-critice”, a adăugat Georgieva. De exemplu, PIB-ul global ar fi cu aproape 20% mai mare dacă s-ar închide decalajele de gen, conform datelor Băncii Mondiale.
Potrivit cercetării, ţările din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud şi-ar putea vedea PIB-ul crescând cu până la 80% dacă femeile ar putea să participe pe deplin pe piaţa muncii.
„Am evaluat acum că ar dura 130 de ani cu viteza actuală pentru a aduce egalitatea de gen. Nu cred că ne putem permite acest timp. Avem nevoie de o economie vibrantă, de o societate vibrantă. Prin urmare, avem nevoie ca femeile să fie egale cu bărbaţii, peste tot”, a spus ea.
(sursa: Mediafax)