Forţele kurde, susţinute de aviaţia americană, au preluat duminică controlul celui mai mare baraj din Irak, situat la nord de Mosul, care fusese cucerit în urmă cu zece zile de jihadiştii Statului Islamic (SI), au anunţat responsabili, citaţi de AFP.
Statele Unite ale Americii au raportat cu puţin timp mai înainte că au efectuat duminică 14 atacuri aeriene în apropiere de barajul de la Mosul, nu departe de Erbil (nord), după cum a indicat Centcom, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.
Avioane şi drone au lansat 'cu succes' 14 lovituri care au distrus sau avariat 10 vehicule armate ale insurgenţilor Statului Islamic, şapte vehicule de transport Humvee, două vehicule blindate pentru transportul trupelor şi un post de control, a precizat Centcom.
Aceste acţiuni au avut drept scop sprijinirea 'eforturilor umanitare, protejarea infrastructurii importante, a personalului şi instalaţiilor SUA în Irak şi vin în ajutor forţelor de securitate irakiene şi forţelor de apărare kurde', potrivit Centcom.
În ajun, SUA au efectuat nouă atacuri aeriene punctuale asupra unor obiective similare, în sprijinul ofensivei peshmerga (combatanţi kurzi), lansată sâmbătă pentru a recuceri barajul de la jihadişti, care îl controlau din 7 august.
Barajul furnizează apă şi electricitate celei mai mari părţi a regiunii şi este indispensabil irigaţiilor unor suprafeţe mari de culturi.
În timp ce Irakul s-a afundat în haos de la începutul lunii iunie, în urma unei ofensive a jihadiştilor Statului Islamic, pe care care nimic nu pare să-o oprească pentru moment, marile puteri şi-au amplificat eforturile pentru a stopa finanţarea insurgenţilor, a livra arme kurzilor şi ajutor zecilor de mii de persoane strămutate ca urmare a violenţelor.