x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 10 ani după masacrul comis de Breivik, Norvegia va interzice armele semiautomate

La 10 ani după masacrul comis de Breivik, Norvegia va interzice armele semiautomate

27 Feb 2018   •   18:30
La 10 ani după masacrul comis de Breivik, Norvegia va interzice armele semiautomate

Norvegia va interzice armele semiautomate începând cu 2021, la zece ani după sângerosul atac comis de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, a anunţat marţi un oficial norvegian, informează AFP. 

Trăgând învăţăminte din drama soldată cu 69 de morţi pe insula Utoya în 2011, guvernul de dreapta de la Oslo, minoritar în parlament, a prezentat anul trecut un proiect de interzicere a acestor arme care se încarcă automat. 

"Astăzi (marţi) s-a dovedit că o majoritate parlamentară susţine propunerea guvernului. Armele semiautomate vor fi, prin urmare, interzise în Norvegia", a declarat Peter Frolich, responsabil conservator pentru probleme de justiţie în parlament. 

Această interdicţie, ce va intra în vigoare în 2021, survine în condiţiile în care o dezbatere asupra unei prohibiţii a acestor arme a fost lansată şi în SUA, după un atac cu armă de asalt ce a curmat vieţile a 17 elevi şi cadre didactice într-un liceu din Florida, la 14 februarie. 

Deghizat în poliţist şi înarmat cu o armă semiautomată Ruger Mini-14 şi un pistol Glock, Breivik a ucis 69 de oameni, majoritatea adolescenţi, deschizând focul timp de aproape o oră şi un sfert împotriva unei tabere de vară a Tineretului Laburist, în 22 iulie 2011. Înainte de aceasta, el a făcut alte opt victime într-un atac cu bombă asupra sediului guvernului de la Oslo. 

Într-un raport publicat în 2012, o comisie special creată după aceste atacuri a recomandat interzicerea armelor semiautomate. 

"Această decizie este un lucru foarte bun, chiar dacă survine târziu", a reacţionat preşedinta grupului pentru susţinerea victimelor, Lisbeth Kristine Royneland. 

Legea prevede câteva exceptări, în special pentru trăgătorii profesionişti. "Aceasta a luat timp pentru că în Norvegia există mulţi trăgători ce deţin arme semiautomate", a explicat Frolich. 

Numindu-se în prezent Fjotolf Hansen, Breivik (39 de ani) a primit în 2012 o condamnare de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită pe termen nedefinit.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Anders Breivik