x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 27 de ani de la reunificare, germanii nu se simt uniţi

La 27 de ani de la reunificare, germanii nu se simt uniţi

03 Oct 2017   •   14:55
La 27 de ani de la reunificare, germanii nu se simt uniţi

Germania sărbătoreşte reunificare ţării, marţi, dar, la 27 de ani după ce estul şi vestul Germaniei au devenit un stat, optimismul legat de uniune este pe punctul de a muri, scrie The Washington Post.

Acum mai puţin de două săptămâni, partidul de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), a câştigat aproape 100 de locuri în Parlament, având în spate sprijinul populaţiei din estul Germaniei. În statul Saxony, partidul, blamat deseori pentru ură şi apărarea crimelor nazismului, chiar a avut cel mai mare număr de voturi.

Acum, un nou studiu confirmă ceea ce mulţi, atât din estul, cât şi din vestul ţării, suspectau de mult: Germania nu este încă unificată complet. Doar o jumătate din populaţia ţării este de acord că germanii “sunt în mare parte unificaţi”, iar scepticismul unificării Germaniei este prezent, în special, în ceea ce odată era Republica Democrată Germană.

Chiar dacă tânăra generaţie pare mai optimistă în ceea ce priveşte unitatea – 65% dintre tinerii germani între 14 şi 21 de ani simt că ţara a crescut în mare parte împreună – atitudinile se schimbă rapid. Procentajul oamenilor care erau de acord în ultimul studiu că germanii sunt în mare parte uniţi a rămas acelaşi ca acum şapte ani.

Estul Germaniei încă se află în spatele părţii de vest în ceea ce priveşte performanţa economică şi rata de persoane angajate, în ciuda asistenţei financiare continue de la reunificare. Companiile de vârf ale Germaniei rămân în partea de vest, iar productivitatea Germaniei de Est este cu peste 30% mai mică decât în statele din vest.

×