x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 6 voturi de demitere

La 6 voturi de demitere

de Irina Cristea    |    11 Mar 2010   •   00:00
La 6 voturi de demitere
Sursa foto: Oleg Popov/Reuters

Partidul de guvernământ din Bulgaria vrea înlăturarea preşedintelui ţării, Gheorghi Pârvanov. Demersul formaţiunii GERB este cea mai recentă etapă dintr-un scandal având drept ingrediente principale presupuse proprietăţi secrete şi înregistrări ilegale.



Preşedintele Gheorgi Pârvanov " a încălcat Constituţia şi sfidează drepturile şi libertăţile civile ale cetăţenilor". Acestea sunt acuzaţiile "la zi" aduse liderului de la Sofia de către cel mai important partid din Bulgaria, formaţiunea GERB a premierului Boiko Borisov.

VAL DE CRITICI
Formaţiunea a anunţat că va depune o cerere în Parlament pentru demararea procedurii de înlăturare din funcţie a preşedintelui Pârvanov, după ce, la ordinul şefului statului, a fost înregistrată şi apoi dată publicităţii o convorbire dintre el şi ministrul de Finanţe. Evident, ministrul nu avea cunoştinţă că discuţia faţă în faţă cu preşedintele este înregistrată.

"Nici un cetăţean nu poate fi înregistrat fără cunoştinţa sa (...), cu excepţia cazurilor prevăzute de lege (...). Comportamentul preşedintelui Pârvanov constituie un act de sfidare fără precedent la adresa drepturilor civile şi constituţionale. Este un gest nu doar împotriva ministrului Finanţelor, dar şi a Guvernului GERB. Un asemenea comportament este un semnal negativ pentru societatea bulgară şi pentru cetăţeni.

Acesta arată că drepturile prevăzute în Constituţia Bulgariei pot fi încălcate inclusiv de şeful statului. Acest precedent este un semnal privind o moralitate politică inacceptabilă şi are nevoie de un răspuns imediat", a declarat unul dintre liderii grupului parlamentar al GERB, Krasimir Velcev. Pentru ca Parlamentul să aprobe declanşarea procedurii de demitere, formaţiunii GERB îi mai sunt necesare şase voturi.

Preşedintele Pârvanov şi ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, s-au întâlnit, săptămâna trecută, pentru a "face pace", după ce Djankov afirmase public că şeful statului ar fi un "proaspăt milionar", care ar deţine "zeci de proprietăţi de lux în Statele Unite, Europa şi Dubai". Invitat de un post tv să îşi explice afirmaţiile, ministrul a negat că ar fi spus aşa ceva despre preşedinte, dar a dat din lac în puţ, declarând că nu ştie dacă preşedintele este un proaspăt milionar, dar că, în mod sigur, acesta nu este proaspăt.

După ce ministrul şi şeful statului au stat de vorbă faţă în faţă, Gheorghi Pârvanov a publicat transcrierea convorbirii, declanşând un val de critici.

×
Subiecte în articol: externe