Câteva sute de manifestanţi de extremă-dreapta şi contra-manifestanţi antinazişti s-au adunat duminică în faţa unei biserici la Budapesta, unde a fost dezvelit un bust al regentului Miklos Horthy, care a fost aliatul lui Hitler în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Circa 500 de manifestanţi purtând stele galbene, în semn de protest la adresa persecuţiilor la care au fost supuşi evreii în timpul lui Horthy, au scandat “Bandă de nazişti!” la adresa sutelor de admiratori ai lui Miklos Horthy adunaţi în jurul bustului, relatează France Presse.
La rândul lor, admiratorii lui Horthy, separaţi de contramanifestanţi printr-un cordon al poliţiei, scandau “Vivat Horthy!”.
Ceremonia de inaugurare a bustului a fost organizată de un pastor care are legături cu extrema-dreaptă ungară, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la semnarea acordului cu Germania nazistă, care a permis Ungariei să recupereze teritoriile pierdute în virtutea Tratatului de la Trianon din 1920.
Horthy, al cărui regim a supervizat primul val de deportări ale evreilor ungari în 1944, este respectat de unii ungari pentru lupta sa contra efemerei revoluţii comuniste din 1919, scrie AFP.
“După mine, Horthy a fost un criminal de război, responsabil direct de moartea a 600.000 de evrei unguri”, a declarat un manifestant reporterului AFP prezent la faţa locului. Ceremonia de dezvelire a bustului “n-ar fi trebuit să fie organizată într-o biserică creştină”, a declarat acesta, indignat.
Marton Gyongyosi, deputat al partidului de extremă-dreapta Jobbik, l-a calificat, în timpul slujbei, pe Horthy drept “salvator naţional”, scrie agenţia ungară de presă MTI.
În cursul ultimilor ani, figura amiralului Horthy a cunoscut o oarecare reabilitare în Ungaria, unde au fost ridicate mai multe statui în onoarea sa, iar câteva străzi îi poartă numele, comentează France Presse.
Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban a fost acuzat de adversarii săi că acceptă tacit această politică de reabilitare a lui Miklos Horthy.