Palatul prezidential din Port-au-Prince este in continuare in ruine, iar catedrala si scolile sunt devastate, la fel ca numeroase locuinte, la doi ani dupa cutremurul din Haiti, relateaza AFP.
In nordul tarii, in micul orasel Limonade, ocolit de catastrofa, exista o singura lucrare publica ridicata dupa cutremurul care a provocat moartea a 200.000 de persoane la 12 ianuarie 2010, respectiv un campus universitar oferit la cheie de Republica Dominicana vecina.
Trei planuri de reconstructie in centrul orasului Port-au-Prince, dintre care unul pregatit de Fundatia Printului Charles, asteapta in sertare.
"Vom fuziona diferite propuneri si vom inainta o versiune finala a reconstructiei centrului capitalei", afirma Arry Adam, seful noii autoritati care se ocupa de reconstructie.
Crizele repetate, caracteristice uneia dintre cele mai sarace tari de pe continentul american, alegerile agitate si o tranzitie guvernamentala lunga nu au facilitat executarea proiectelor, in defavoarea celor 500.000 de refugiati care se ingramadesc in taberele "provizorii".
"Este necesara o politica reala pentru ca reconstructia sa avanseze", pledeaza primarul capitalei, Jean Yves Jason, care percepe mai multa bunavointa din partea noului presedinte Michel Martelly, aflat la conducerea tarii din mar, fata de echipa precedenta a lui René Préval.
Premierul Garry Conille tocmai a decretat 2012 "anul reconstructiei", in speranta degajarii celor cinci milioane de metri cubi de daramaturi care acopera strazile capitalei.
"Vom lansa constructia a aproximativ 20 de cladiri publice si peste 3.000 de locuinte sociale", a adaugat seful Guvernului, lasand insa realizarea acestor proiecte pe seama "resurselor financiare cautate pe langa comunitatea internationala si pe capacitatea haitienilor de munci impreuna".
"Va voi scoate de sub aceste corturi, va veti intoarce in cartierele voastre in conditii decente. Ceea ce altii nu au putut face in 20 de luni, eu voi realiza in trei luni", a promis presedintele Martelly, in prezenta a sute de sinistrati din fata palatului prezidential.
Martelly, care a inaugurat un proiect de reabilitare a mai multor comune, se bucura ca a reusit sa evacueze spatiile publice transformate in adaposturi, oferind o prima de 500 de dolari pe familie pentru inchirierea unei camere.
Dar cei direct vizati nu mai cred deloc in promisiunile clasei politice.
"Suntem in Haiti, aici se fac tot timpul multe promisiuni, adeseori fara urmare", afirma Erole Nelson, vanzator de CD-uri contrafacute, asezat la cativa metri in fata palatului, loc care a devenit casa lui dupa seism.
In comunitatea internationala, nerabdarea este de asemenea mare.
"Progresele reconstructiei sunt departe de a fi multumitoare. Reconstructia este incetinita de problemele administrative", deplange parlamentarul european Michele Striffler, punandu-si intrebari cu privire la eficienta comisiei interimare pentru reconstructia Haiti (CIRH), coprezidata de fostul presedinte american Bill Clinton .