x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La nivel mondial tendinţa de abolire a pedepsei cu moartea este în creştere

La nivel mondial tendinţa de abolire a pedepsei cu moartea este în creştere

10 Apr 2013   •   13:23
La nivel mondial tendinţa de abolire a pedepsei cu moartea este în creştere
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Tendinţa de abolire a pedepsei cu moartea la nivel mondial continuă, în ciuda faptului că unele ţări au reluat execuţiile în 2012, potrivit unui raport Amnesty International, citat de BBC News şi Associated Press.

În ciuda regresiilor dezamăgitoare din India, Japonia, Pakistan şi Gambia, în alte părţi pedeapsa cu moartea 'devine un lucru al trecutului', a spus secretarul general Salil Shetty.

China se află în continuare în fruntea celor cinci ţări cu cele mai multe execuţii, urmată de Iran, Irak, Arabia Saudită şi SUA.

Amnesty International evidenţiază o creştere 'alarmantă' a folosirii pedepsei cu moartea în Irak. Numărul execuţiilor din 2012 a crescut în această ţară de aproape două, ajungând la 129, comparativ cu 68 în 2011.

Potrivit organizaţiei, cel puţin 314 execuţii au avut loc în Iran şi cel puţin 79 în Arabia Saudită. SUA au înregistrat 43 de execuţii, acelaşi număr ca în 2011. Totuşi, numărul statelor americane care au apelat la pedeapsa cu moartea a scăzut la 9 în 2012, comparativ cu 13 în anul anterior.

"Cifrele din 2012 privind pedeapsa cu moartea confirmă că tendinţa generală globală este spre abolire: numai o ţară din zece la nivel mondial a pus în practică execuţii", se arată în raportul anual.

Amnesty a contabilizat 682 de execuţii confirmate în 21 de ţări în 2012, cu doar două execuţii mai multe decât în 2011, la un număr similar de ţări. În urmă cu un deceniu, numărul ţărilor care aveau pedeapsa capitală era de 28. Letonia a devenit anul trecut cea de-a 97-a ţară care a abolit pedeapsa capitală.

De asemenea, în 2012 au existat mai puţine noi sentinţe capitale (1.722) decât în 2011 (1.923), care au fost decise în mai puţine ţări (58 comparativ cu 63).

Cifrele nu includ şi numărul execuţiilor din China, care, potrivit Amnesty, execută mai multe persoane decât orice altă ţară, dar ţine datele la secret. Activiştii pentru drepturile omului estimează cifra anuală la 6.000-8.000 de execuţii, însă Amnesty a încetat să mai publice estimări privind execuţiile în 2009 din cauza lipsei de date de încredere.

Potrivit raportului, metodele de execuţie au inclus anul trecut spânzurarea, decapitarea, împuşcarea şi injecţia letală.

Amnesty International se opune pedepsei cu moartea în toate cazurile, fără excepţie, indiferent de natura circumstanţelor crimei.

×
Subiecte în articol: abolirea pedepsei cu moartea